Да ли је Војводина нова жртва на путу Србије ка Европској унији?

zastava vojvodineИзвестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је пре неколико дана да ће Србија у процесу преговора са Европском унијом морати променити свој Устав и повећати степен аутономије Војводине. Он је изразио мишљење да је сада по њему прави тренутак да се отвори војвођанско питање. Такво његово дрско мешање у уставни поредак Србије је изазвало забринутост великог дела јавности да је након прећутног пристанка на квазидржавност Косова, сада на ред дошла и Војводина, као нова жртва коју Србија треба да приложи на путу евроинтеграција.

Наиме, сада се чини као да се остварују претње некадашњег немачког амбасадора Цобела, који је изјавио да Србија мора престати да инсистира на Косову као делу Србије, јер би у том случају могло да се отвори питање Војводине. И као што ових дана видимо, Јелко Кацин је у својству овлашћеног известиоца Европског парламента рекао управо то – да је дошао тренутак за отварање питања уставног и законског уређења аутономије Војводине.

Вицепремијер Вучић је уз благо неслагање казао да му није јасно зашто је сада Кацин означен као главни кривац за такве иступе, али то је зато на врло убедљив начин објаснио саветник председника Србије Оливер Антић, рекавши да је Јелко Кацин направио дипломатски скандал – јер је његова изјава «недопустиво мешање у унутрашње ствари Републике Србије, чиме је повредио суверенитет и уставно уређење Републике Србије, зато што су уставне промене искључиво право грађана Србије и одговарајућих државних институција».

Па ипак, и поред скандалозних изјава известиоца Европског парламента, он је и данас у Београду наставио разговоре са високим државним званичницима као да је све у најбољем реду, и као да се није заложио за уставне промене које би по мишљењу многих, с обзиром на лоша балканска искуства, могле да представљају увод у сецесију још једног дела Србије.

Мада је први потпредседник Владе на јучерашњој заједничкој конференцији за штампу са Кацином изјавио да отцепљење Војводине од Србије није могуће и да је било каква идеја о томе ван памети – остаје чињеница да је управо такав утисак остао да лебди у ваздуху за све оне који добро познају Кацинову недобронамерност према Србији и Србима. А она датира још од времена када је почетком 90-их година у Словенији ширио ратну пропаганду и када је по сопственом признању износио лажи о акцијама ЈНА да би придобио наклоност светске јавности, па све до новијег времена када се отворено залагао за косовску независност.

Уосталом, било би добро да се подсетимо шта о њему мисли председник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао следеће – «Србија треба да реагује и да каже да је Јелко Кацин персона нон грата… Он је обичан смутљивац, иде по Босни, Србији и Косову и прави хаос, и стално ради против Срба. То је радио и 1991. када је био промотер рата и убијања војника ЈНА. Он је покушавао да слично уради и у Босни и Херцеговини, али му је јасно да то не сме да прича, поготово не у Бањалуци. Он зато никад ни не долази овде и не би ни требало да долази. Он је политички гледано болестан тип. Може да пише разне извештаје, али нас баш брига за њега».

Међутим, благе реакције на изјаве Јелка Кацина и нормалан наставак његове посете Србији, те данашњи редовни састанци са српским званичницима, оправдавају слутње да ће у процесу прикључивања Европској унији Србија бити спремна и на нове уступке, након којих би и Војводина могла почети да се бесповратно удаљава од Србије. А ако се то заиста деси, грађанима ће једино остати да беспомоћно узвикују – «Војводина је срце Србије».

Ратко Паић / Глас Русије