Чанак: ЛСВ је темељ Републике Војводине

canak

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак изјавио је у Кикинди да Војводина нема начин да спроводи Устав и законе, нити да гарантује безбедност, те да без своје полиције неће ни моћи да се избори за поштовање својих елементарних права.

„Приметно је колико је пад безбедности у Војводини изузетна. Да не спомињем пуцњаве у Новом Саду и другим градовима око школа и обрачуне навијачких група. А навијачке групе су еуфемизми за организовани криминал и за уличне банде”, казао је Чанак током дефилеа 1.000 војвођанских застава.

Лидер ЛСВ је оценио да су ово добра времена за Лигу, јер је она била опозиција Милошевићу, Коштуници, да је сада опозиција, те да је ту да остане.

„Мене не интересују странке које расту тако што се надимају, не интересују ме странке које се надувају као балон, а онда их први трн пробуши. Мене интересује то да сам свој живот посветио Војводини и Лиги социјалдемократа Војводине, као чврстом темељу будуће војвођанске аутономије и чврстом темељу републике Војводине“, истакао је Чанак.

Он је казао да за Војводину постоје два решења, а да је једно од њих да се као пре 13 година крене за Београд и уђе у њега.

„Друго је оно које више волим, а то је да се одлучује у Новом Саду или Кикинди, да се одлучује у нашим градовима о нашим животима и нашем новцу. Већ трећу годину смо сведоци да је Војводина, која је била најразвијенији део бивше Југославије, сада недовољно развијен регион”, казао је Чанак.

Говорећи о односу републичке власти према Покрајини, Чанак је оценио да је Електровојводина само „још један начин за пљачку Војводине”, јер се ово предузеће свело на то да се сав новац који заради „слива на рачун у Београду“.

Он је оценио да је случај Радио-телевизије Војводине био идентичан са Електровојводином, а да је тај медиј сада пред банкротом.

„Најмногојезичнији сервис свих грађана Војводине пропада зато што се београдска администрација, а ту не мислим само на садашњу владу, бави плашењем људи причом о сепаратизму у Војводини, а заправо пљачка 2,5 милиона грађана и одузима им последњу кору хлеба, право на различитост и рудна богатства”, казао је Чанак.

Он је рекао да без лустрације, војвођанске полиције, борбе против криминала, аутономије и редефинисања положаја Војводине у Србији њени грађани „нити могу да напредују, нити могу да преживе“.

Чанак је поставио питање о томе како је могуће да у Београд могу да уђу навијачи, да се одржи Парада поноса, а само војвођански паори и пољопривредници то не смеју.

Он је додао да ни после девет година војвођанска застава није истакнута у свих 45 војвођанских општина и градова, већ само у 35, а да је то због тога што нема ко да заштити Устав и да каже да је све оно што ради ЛСВ само поштовање Устава Србије.

Извор: 021.рс