Београд дотукао Север

podrzi nas srbijo1

Одлуком да “незаконито” распусти скупштине општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Косовска Митровица, Влада Србије јуче је коначно реализовала претње које је месецима, приморавајући их да раде против себе и свог народа, упућивала Драгиши Васићу, Драгиши Миловићу, Славиши Ристићу, Драгиши Влашковићу и њиховим сарадницима.

Пошто нису поклекли уценама и претњама, а нису пристали ни да буду купљени, четворица председника општина одлазе правним насиљем, али уздигнуте главе и са великим угледом у српском народу Космета, а и доброг дела Србије.

Уместо правих представника народа, изабраних на изборима, који имају подршку 95 одсто Срба, до 3. новембра, када би требало да се одрже избори које је расписала председница Косова, општинама на северу Косова руководиће, како сазнају “Вести” послушници и кандидати Београда са листе “Србија” за председнике општина.
У Лепосавићу ће то бити Драган Јаблановић, у Звечану Иван Теодосијевић, у Зубином Потоку Стеван Вуловић, у Косовској Митровици Крстимир Пантић. Незванично, чланови привремених органа још се траже јер много Срба одбија да учествује у овим телима.
– Очекивали смо овакав потез, још летос Дачић нам је претио распуштањем јер нисмо хтели да га следимо на његовом путу интеграције Севера у независно Косово и нисмо хтели да учествујемо на изборима које организује Хашим Тачи. Народ северног Косова зна ко смо, шта смо и како смо радили, огорчење је огромно – каже Стеван Божовић, председник општине Зубин Поток.

Он наглашава да ће одборници распуштених скупштина наставити да делују кроз Скупштину АП Косова и Метохије “коју нико не може укинути и која је једини легитимни представник српског народа на северу Покрајине”.
Верује се да је одлуку Владе Србије да распусти четири скупштине општина убрзала седница Скупштине општине Лепосавић, која је била заказана за 12. септембар и на којој је требало да се усвоји одлука о бојкоту Тачијевих избора. Слична седница одржана је недавно у Звечану, а прекјуче је требало да се одржи и у Косовској Митровици.

Досадашњи председник општине Звечан Драгиша Миловић истиче да за распуштање СО Зубин Поток и Звечан можда и постоји неко правно оправдање јер им је истекао мандат, а изборе који су организовани у мају Влада Србије није признала. Он, међутим, наглашава да за распуштање СО Лепосавић и Косовска Митровица није постојао ни један једини нормалан разлог.
Одборници СО Звечан су одлучили да наставе рад све док се о бриселском споразуму не изјасни Уставни суд Србије. Бојим се да садашња ситуација не доведе до дестабилизације севера Косова, каже Миловић.
Страхује и Златибор Ђорђевић, председника Удружења Стара Србија.
– Распуштање општина, иако очекивано, могло би дестабилизовати ионако хаотичну ситуацију на северу. Народ је листом против избора, притисци да се подржи интеграција у Тачијеву државу се појачавају, људима се дају разна лажна и друга обећања, све то могло би да ескалира – каже Ђорђевић.

Принудна управа и у странкама

 

Хаотично је и одборима СПС-а и СНС-а. Једни су за излазак на изборе, други за бојкот. Примера ради, у Лепосавићу се СПС распао на неколико фракција. Председник СО Лепосавић и председник АП КиМ Славко Стевановић је за бојкот, а потпредседник општине Радош Михајловић је за излазак на изборе. У СНС-у Косовска Митровица двојица челника су такође на различитим странама: Крстимир Пантић је за излазак на изборе и кандидат је за будућег председника општине, досадашњи “градоначелник” Драгиша Влашковић је за бојкот. Многи одбијају да се нађу на листама и учествују на изборима. Постоји могућност да централе, након скупштина општина, распусте и одборе ових странака.

 

Могући “наследници”

 

“Вести” су раније писале о могућим “наследницима” смењених градоначелника на Северу. Тако би управљање општином Косовска Митровица привремено преузео Крстимир Пантић, док би председника општине Лепосавић заменио социјалиста Радојко Михајловић. Општину Звечан наводно би требало да преузме социјалиста Мишко Ацић. Највише су се ломила копља око Ристићевог наследника у Зубином Потоку, па је одлука наводно пала да то буде Бранко Продановић.

Самарџић: Акт државоубица

 

Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић оптужио је Владу Србије да је одлуком о распуштању четири општине на Северу прекршила Устав и законе Србије и донела антидржавну одлуку.
– Ово је акт против државе и акт државоубица – рекао је Самарџић.

Управљачки тим

 

Влада је саопштила да је формирала Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина. Није саопштено ко је у тиму, али је раније процурило да је председник Драган Јаблановић, а чланови Љубомир Марић, Дејан Радојковић и Игор Каламар. Да ли је било промене и допуна знаће се ускоро. Главни задатак “тима” је да изради Статут Заједнице српских општина.

ВЕСТИ