ХР Википедија: Партизани убијали у Јасеновцу

naga djeca ispred logora

Усташки покрет није био свесно десно-радикалан, расистички и тоталитаран, за појаву усташке иконографије у модерној Хрватској криви су масони, антифашизам је ограничавање свих основних људских слобода, партизанских злочина било је три пута више него усташких, за јасеновачке жртве криви су партизани, а у Хрватској се редовно организују антифашистичко-четничке прославе на рачун пореских обвезника. Ово је укратко суштина онога што се може наћи на хрватској верзији интернет енциклопедије – википедије.

Због овог садржаја последњих дана се води мали виртуелни рат на друштвеним мрежама међу корисницима из Хрватске. С једне стране постоје радикално десно оријентисани администратори, који пропагирају овакав садржај, а с друге стране су сарадници који не успевају да прогурају своју истину јер им ови први забрањују уређивање и блокирају корисничке налоге.

Због оваквог изошења лажних чињеница на Фејсбуку је недавно отворена и страница под називом „Разоткривање срамотне хр.wикипедије“. Њу је покренуо један од сарадника на хрватској википедији који није могао да се помири с уредничким ставовима о неким историјским и и политичким питањима.

„Хрватска википедија је један националистички острашћен пројект, који нуди само пристрана гледишта и елиминише све оне који желе да допринесу мало ширем погледу на ствари. Не знамо ко заправо стоји иза овог шовинистичког пројекта који наочиглед свих ревидира прошлост и баца љагу на садашњост, али нећемо то само мирно проматрати“, порука је коју је написао оснивач групе на Фејсбуку. Као главни протагонисти „Независне википедије хрватске“, како се је неки прозвали, спомињу се администратори који су  потпуно изгурали већину других уредника.

 

„Истине“ из хрватске ВикипедијеУсташе – Усташки покрет није био свесно десно-радикалан, расистички, тоталитарни. За појаву усташке иконографије у модерној Хрватској криви су – масони! А за покољ Срба у Другом светском рату одговорне су западне земље.

Кроатофобија – Дубоко укорењена код дела Срба, а присутна ји дан-данас. Кроатофобија се, како у Србији, тако и међу неким интелектуалцима, новинарима, историчарима и политичким активистима са запада, огледа у наметању колективне кривице читавом хрватском народу због злочина почињених од стране војних формација НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

Геноцид над Србима за време НДХ – Ова тема је прескочена. Остали су само болесно пристрани одломци преписани из књиге оснивача усташког покрета Младена Лорковића као оправдање за бројне злочине.

Срби у Хрватској – Не постоје! Ти што се зову Србима у ствари су Власи.

Јасеновац – Партизани су фотографисали људе које би сами побили и наводили да су то жртве усташког режима. Тамо је страдала 481 особа.Оснивач Фејсбук странице послао је и меј протеста администраторима оригиналне википедије, али одговор није добио, а за помоћ се обратио и оснивачу хр.wики.

„Рекао ми је да прикупљамо и даље све доказе о пристраности администратора, а да ће се потом организовати гласање, па ће корисници сами одлучити да ли желе такве људе за уреднике“, рекао је саговорник „Јутарњег листа“, који је желео да остане анониман.

„Ти људи цитирају неке десне портале као релевантан извор информација, а када пишу о усташким злочинима, преписују податке из идеолошких књига које су за време НДХ издавале усташке емиграције. О злочинима за време НДХ готово се и не говори, а и кад се говори, оправдавају се, а као извори се појављују одломци из књиге оснивача усташког покрета Младена Лорковића“, додаје овај саговорник.

Да је хрватска верзија Википедије изразито пристрана и усташки оријентисана, сматра и хрватски научник др. сц. Павле Мочилац, који је због тога прекинуо с њима сарадњу. Он каже да се у темама које се тичу историје, Другог светског рата и НДХ доминира ревизионистички тон у којем се оправдава и велича НДХ и фашизам, док се антифашизам описује у јако негативном светлу. То је опасно, каже Мочилац, јер се данашњи ученици и студенти радо служе тим подацима за учење и семинарске радове мислећи да иза тога стоји струка.

Извор: ВЕСТИ

Фејсбук објава