Србин министар одбране Аустралије?

endrju-andrija-nikolic

Ендрју Николић је бригадни генерал са 31 годином службе у оружаним снагама, а данас је у цивилној служби одбране

КАНБЕРА – Ендрју Николић из Ланцестона на Тасманији није постао само први члан српског порекла у историји аустралијског парламента, већ му предвиђају да ће бити и нови министар одбране.

Тешко да би Тони Абот, премијер Аустралије, могао међу својим колегама да пронађе особу која би за овај положај имала боље карактеристике: Николић је, наиме, бригадни генерал са 31 годином службе у оружаним снагама, а данас је у цивилној служби одбране.

После овог, најтежег пораза лабуриста за стотину година, могло би се рећи да, поред Срба, и Црногорци, макар посредно, путем „женске линије“, имају веома изгледне шансе да уђу на врата Парламента.

Уз Николића, наиме, кандидат је још једна особа која носи једно од наших најчешћих презимена. Реч је о госпођи Дони Петровић из Мелбурна која је удата за Црногорца.

У овом тренутку, још није извесно да ли је госпођа Петровић успела да победи лабуристу Роба Мичела, у изборној јединици Мекивен.

Борба је тесна и до овог тренутка бројке показују да она има скоро 2.000 примарних гласова више од противника. Ипак верује се да коначан резултат неће бити познат за још неколико дана.

Када је реч о презименима на „ић“, Тому Зорићу из Аделејда за длаку је измакло парламентарно место.

Први Србин пореклом федерални парламентарац Ендрју (Александра) Николић рођен је 20. јуна 1961. у Прокупљу (Југославија). Ожењен је Кристином са којом има троје деце. Имао је четири године када су му родитељи емигрирали у Аустралију.

Растао је у Мелбурну и Аделејду. Професионални војник у чину бригадног генерала, војну каријеру започео још са 17 година. У активној служби био је од 1979. до 2008. Командовао је у авганистанском и ирачком рату. Деведесетих година био је члан посматрачких војних мисија Уједињених нација у Израелу, Сирији и Либану.

ВЕСТИ

Фејсбук објава