Генијалац: Лазар Крстић се задужује за милијарду долара

Lazar Krstic foto

Београд – Влада Србије и министар финансија Лазар Крстић припремају емисију међународних обвезница којима би се држава задужила за још милијарду долара, сазнаје “Блиц”. Главни разлог за ново задуживање јесте тај што у буџету има пара само до краја октобра за редовно функционисање државе.

„Припреме за нову емисију државних еврообвезница вредних око милијарду долара су при крају. Жеља је, ипак, да то урадимо што је касније могуће јер рачунамо да ће нове мере Владе утицати на то да камате под којима се будемо задуживали буду ниже него данас. Али, и без обзира на то јасно је да више нећемо моћи да се зауџујемо под условима као пре неколико месеци“, наводи извор “Блица” и додаје да Влада покушава да пронађе и алтернативно решење како да дође до свежег новца за буџет.

Професор Милојко Арсић истиче за “Блиц” да ће Влада до краја године морати да се задужи за око 700 милиона евра.

„Бивши министар Млађан Динкић је рекао да у буџету оставља 784 милиона евра. А то значи да ће за два месеца буџет остати са ризично малим износом од око 400 милиона евра“, каже Арсић.

Арсић додаје да се до новца може доћи само новим задуживањем преко еврообвезница, али упозорава да то неће више бити повољно.

„Време јефтинијег задуживања је прошло јер сада можемо да добијемо зајам с каматама од шест, седам одсто. Алтернатива овом задужењу су само некомерцијални аранжмани који су политички мотивисани“, наглашава Арсић.

Тренутни минус у државној каси износи око 125 милијарди, с тим да је само у августу повећан за нових 25 милијарди динара. Званични подаци о минусу државе очекују се наредних дана.

БЛИЦ

Фејсбук објава