ГУЗЕНАБУЕР ИЛИ ДРУГО ИМЕ НАШЕ СВЕТЛЕ БУДУЋНОСТИ

guzenbauer 1

Он не треба да промовише Србију у белом свету, већ Србију у Србији, да први пут као људи, Европљани дакле, дочекамо Видовдан 2014.

Гузенбауер је прихватио да буде саветник првог правника владе Србије задужен за реформе и промоцију Србије у свету. Заиста, ко може боље промовисати Србију у свету од Алфреда Гузнебауера. Тешко да ико то може боље од њега. Уостачом, шта прво помислите, када чујете Алфред Гузенбауер, него Србија. Јер шта би ми да нас је Гузенабауер одбио?

Па ко би се уопште сетио у свету да Србија постоји? Нико! Нико не би могао да се сети шта је то и где је Србија. А Ви што мислите да би неко други можда могао то боље, ви ћутите, молим Вас. Шта сте мислили под тим други? Ма немојте, молим Вас, више са тим безвезним предлозима. Да не мислите можда да би неки Србин то могао боље од Гузенабуера? Па он, човек, једини зна ко су Срби и шта је Србија! Познаје нас к’о злу пару. За Гузенабуера смо ми Срби, они што су некада мислили да је Косово и Метохија део Србије, а он нас годинама неуспешно разуверавао, док одједном неки наши српски нови стари политичари нису, захваљујући њему највише (изгледа да су код њега тајно узимали додатне часове или сеансе или нешто треће), прогледали и коначно схватили да су били у тешкој заблуди дугих 15 година и да је свет уствари обојен најлепшим дугиним бојама, а не заверама светских моћника против голоруког српског народа и нејачи.

ДРУГИ ДЕО ПОСЛА И какве то везе има сада, кад су прогледали, и колико је на том путу отварања њихових очију људи морало да страда. Они су увидели грешке, они су се посули пепелом, њима су сви опростили што су их тукли. То што ми умемо да опростимо, али не и да заборавимо онима што су нас тукли, е то је проблем свих проблема. А, на крају крајева, какве то има везе са данашњим временом у Србији. Они су прогледали, они су спознали, они знају, они су Богови. Они знају како да и ми прогледамо и видимо свет истим очима као они. Е, за то нам треба Гузенабуер.

Он не треба да промовише Србију у белом свету. Гузенбауер треба да промовише Србију у Србији, код нас глупих, заосталих, неписмених, ничим освешћених Срба. Нама уствари Гузенбауер треба да промовише Србију. Нама гологузима треба Гузенабуер, а не њима. А, што се тиче белог света, Гузенабуер је промоцију Србије већ одавно завршио. Он је већ свима у Европи поодавно објаснио да смо ми народ ратних злочинаца, који је геноцидан и који је све време у историји имао само једну жељу, а то је да на штету осталих народа Балкана ствара своју Велику Србију (додуше, и на штету бивше Аустругарске царевине, чији је последњи почивши престолонаследник Ото крстио своје потомке принчеве у Бечу, Загребу и Будимпешти, своје срце завештао и сахранио у Будимпешти, а тело у Бечу, и све то не значи никакве претензије, за разлику од претензија Велике Србије).

Ми смо за њега народ убица и терориста. То је Гузенабуер већ свима објаснио и он нема шта тамо више по белом свету да објашњава. Он је тај део промоције Србије обавио потпуно волонтерски и бесплатно. Али сада за овај део промоције такве Србије у самој Србији, е то не може бесплатно, то ипак морамо ми да платимо. Па шта би ви хтели, да нам Гузенбауер објашњава какве смо заостале хуље заробљене у сопственој прошлости за своје паре или за џабе. Е, па мало сте се преварили и претерали. То ипак мора да се плати.

Осим тога, посебан напор за Гузенбауера је то што за тако обиман рад има мало времена јер је следеће године, 2014, сто година од атентата на Франца Фердинанда, а он мора до тада да са нама заврши, то јест да нас до тада потпуно спреми да сами признамо и ко смо и шта смо, и како би свет био безбедно место само да нема Срба. Али, без обзира колико ће нам та Србија о којој ће нам причати Гузенабуер изгледати чудно, нећемо смети да се крстимо левом руком. Ни десном. Нећемо смети уопште да се крстимо јер је то заостало и глупо. То једноставно није модерно. Иако Гузенбауер потиче из Аустрије, најтврђег хабзбуршког језгра католичанства, крштење неће бити толерисано, поготово не као коментар на оно што нам буде, не дај Боже, радио. Он ће све учинити што је до њега да и ми остали коначно видимо Србију очима првог правника Србије. И биће нам боље, и све ће нам бити лакше после, и њима и нама.

НЕЋЕТЕ ВАЉДА ХАНДКЕА Дајмо времена Гузенабуеру. Он зна и како и шта треба да нам ради. Он зна и како да нам прође, а да нас намање боли. Ма ко, бре, везује Србију за те неспособњаковиће. Ало, бре, људи, знате ли ви шта је Гузенбауер? Зато Гузенабуер, а не Кустурица, зато Гузенабуер, а не Ђоковић, зато Гузенбауер а не Петер Хандке, тај бедни издајник аустријског народа.

Молим вас да не критикујете одмах. И сами знате да њега цео свет зна као незаобилазног Србина. Може ли се у данашње време причати о Србији, а не поменути Гузенабуер. Може ли се без Гузенбауера? Та немојте, молим Вас. Гузенабуер је наше јуче, данас, сутра. Гузенабуер је наше све. Само Гузенабуер зна како, и поред њега први правник Србије. Доста је више глупости о томе како је Кустурица одличан промотер Србије.

Кога он да промовише кад снима филмове који увек постану чувени по целом свету, а и другује са оним промашеним анонимусом Марадоном. Замислите да се још ухвати са тим Марадоном да промовише Србију. Да нас још у белом свету повезују са тим човеком. Али зато, кад негде у бели свет стигне Гузенабуер, сви знају ко је и шта је и зашто је ту. Промотер Србије. Него шта. Тако треба први правниче, први прави правниче Србије. Не дозволи да те остаци некадашње Србије, који се и у теби налазе, ометају на твом правом и једином исправном путу ове земље. Последњи пут они који су нам објашњавали да је само један пут исправан и да нема другог осима њега завршили смо на потпуно споредном колосеку историје. Али ти то знаш и не бојиш се. Свака част. Само напред. Ваљда и нас заостале неко негде чека да опамети. Или нас или Вас.

П.С. За Гузенабуера се везују само многобројне финансијске афере, од његове родне Аустрије па све до Казахстана. И то је све. Јер за добрим се коњима прашина диже. И еври. Наши еври.

Миланко Шеклер / Нови Стандард