Да ли је избор српског патријарха Иринеја намештен? (ВИДЕО)

Patrijarh-Irinej 1

Београд – Српска православна црква изабрала је 2010. Његову светост господина Иринеја за новог патријарха, који је на овом месту наследио почившег патријарха Павла. Три године након избора, који је обављен по православним канонима, Телеграф је дошао у посед снимка који указује на сумњу да је овај избор наводно био – НАМЕШТАЉКА!

Извор нашег портала из Патријаршије СПЦ доноси шокантно сазнање о избору патријарха Иринеја, а у прилог томе, редакцији је достављен снимак на коме се чује разговор једног од тројице најближих и најмоћнијих свештеника до патријарха Павла, проте Славка Божића, који се поверава свом саговорнику и дословце каже:“Качавенда није више кандидат, а нашли су начина да га спрече, склоне… Председник то зна!”

Председник Србије у то време био је Борис Тадић. Бивши председник се налази на Економском форуму у Пољској и за Телеграф коментарише ове наводе.

„Нисам имао сазнања ко ће бити изабран за новог патријарха СПЦ. Такође, нисам фаворизовао било ког од кандидата“, рекао је Тадић.

„Знам да изгледа немогуће, али ово је истина! Јер, ако по вери православној и строгим и јасним канонима, избор патријарха врши сами Дух Свети, одмах се намеће неизбежно питање: како то неко унапред зна кога неће, а кога хоће Дух Божји изабрати“, каже наш извор из Патријаршије.

Исти извор тврди да не жели да блати Српску православну цркву чији је део, већ да се “очисти од корова” и да се сазна истина о мутним радњама.

„Најмање 15 дана пре избора, овде у Београду, упућени и добро информисани знали су ко ће бити патријарх! И ја сам био међу њима и само смо могли да посматрамо како верници у неизвесности очекују ко ће бити патријарх, а он је већ унапред одређен“, закључује саговорник Телеграфа, који је инсистирао на анонимности.

Челници СПЦ нису желели да коментаришу наводе да је избор патријарха намештен.

Послушајте снимак који потврђује да је избор патријарха раније намештен:

Телеграф