Амбасадори 14 земаља траже од Дачића да омогући мирну параду срама

gej parada beograd

Београд – Миран и угодан Прајд у Београду 28. септембра, које ће власти адекватно обезбеђивати, представљао би још један знак посвећености Србије стварању културе толеранције и разноликости и супростављање говору мржње, дискриминацији и насиљу, наводи се у писму које је 14 амбасадора акредитованих у Србији упутило премијеру Ивици Дачићу.

Право на мирно окупљање је једно од основних права и ЛГБТ особама би, баш као и свим другим особама, требало да буде дозвољено да остваре то своје право, без претњи насиљем и без стварног насиља усмереног ка учесницима Параде, наводи се у писму.

Вредности плурализма, недискриминације, толеранције, правде, солидарности и једнакости су основне вредности, које Србија дели са државама из које долазимо.

Нажалост, широм света, чланови ЛГБТ заједнице су и даље изложени дискриминацији, која је често скривена и која пролази некажњено, због невидљивости самих чланова
заједница.

Влада је, такође, одговорна за подстицање културе толеранције и друштвене инклузије ЛГБТ заједнице.

Користимо ову прилику да апелујемо да се стане на крај некажњавању, због којег су неке групе претиле прекидом Параде поноса, што је даље довело до одбијања дозвола да се маршеви Поноса раније одрже или до претњи физичким насиљем усмереним ка самим учесницима, наводи се у писму.

Успешно одржавање Недеље и Параде поноса би унапредило све што је до сада учињено на промовисању права ЛГБТ особа.

Законски прописи усмерени у правцу заустављања дискриминације мањинских група, укључујући и ЛГБТ особе, су већ донети и антидискриминациона стратегија је усвојена.

Поздрављамо, додаје се у писму, и усвајање законских решења креираних за сузбијање говора мржње.

Подржавамо ову прославу разноликости и позивамо српске политичке вође, све носиоце релевантних државних функција да омогуће миран и сигуран амбијент за одржавање овогодишњем Прајда, наводи амбасадори се у писму.

Крајем септембра одржава се „Београд прајд недеља 2013″, којом ће се обележити и унапредити положај ЛГБТ заједнице и замишљено је да се недеља заврши парадом 28. септембра, напомиње се у писму.

Надамо се да ће српске власти одговорити на послате захтеве за одржавање Параде, како би припреме могле несметано да се наставе.

Писмо су потписали амбасадори:

Холандије

Велике Британије

Белгије

Финске

Шведске

Аустралије

Хрватске

Италије

Шпаније

Норвешке

Португалије

Аустрије

Канаде

Данске

ФоНЕТ