“Дачић ће добити улицу у Приштини”

nikolic-dacic

Београд – Посланик ДСС са КиМ Марко Јакшић на седници Скупштине Србије о реконструисању Владе назвао је челнике Владе Србије издајницима и рекао да се треба подсетити шта је ко пре избора говорио. Тако је садашњи председник Србије Томислав Николић говорио да неће дозволити отимање КиМ, а успоставио је границу на Јарињу и Брњаку. Јакшић је рекао да се нада да ће Ивица Дачић добити једну улицу у Приштини.

Александар Вучић је био уредник Велике Србије и залагао се за Велику Србију, након чега му је председник Скупштине Небојша Стефановић одузео реч, после две изречене опомене. Александар Вучић је Јакшићево излагање назвао бесмисленим. Нећу да подсећам ко је пустио на слободу Фљору Бровину и браћу Мазреку, нека то остане за историју, рекао је Вучић.

Стефановићеву реакцију осудили су Милош Алигрудић (ДСС) и Зоран Остојић (ЛДП).

Стефановић је рекао да ће сваком посланику који се буде изражавао као Јакшић изрећи дисциплинске мере, нити је Јакшићу дозволио да реплицира.

Затим је одредио паузу до 16.20.

Бриселски споразум највећа издаја српског народа

Шеф посланичке групе Демократске странке Србије (ДСС) Слободан Самарџић рекао је данас да та странка неће подржати реконструкцију владе због, како је навео, “предаје Косова у руке Албанцима”.

Председник парламента Небојша Стефановић изрекао је данас и две опомене, а након тога и одузео реч посланику ДСС Марку Јакшићу због његових оцена о “издаји на Косову”, што су у ДСС оценили као увођење “вербалног деликта”, а вицепремијер Александар Вучић прокоментарисао цитирајући Дучића: “Неки се нечега стиде, а неки ничега”.

Јакшић је на седници парламента на чијем дневном реду је избор нових чланова владе, рекао да је бриселски споразум “највећи вид издаје српског народа” која се издаја брани под изговором да је то због бољег живота грађана Србије.

Он је државно руководство Србије оптужио за “издају и велеиздају” и рекао да се као успех владе наводи борба против криминала и корупције иако је управо прави криминал у правном систему “чин националне велеиздаје”.

“Робовали смо пет векова под Турцима, па је то вероватно оставило печат на нашој политичкој елити. Данашњи избор владе је обична политичка фарса јер се власт Србије не налази ни у влади и скупштини већ у западним амбасадама”, рекао је Јакшић наводећи да српска власт више спроводи програм велика Албанија него велика Србија.

Јакшић је рекао и да би “сепаратистичка власт у Приштини” могла да се одужи српској власти тако што би једна улица у Приштини могла да се назове по премијеру Србије Ивици Дачићу.

Након две опомене Стефановић је одузео реч Јакшићу наводећи да када се неко оптужи за издају то представља брутално вређање достојанства те особе.

Први потрпедседник владе Александар Вучић рекао је да све што је Јакшић говорио много више говори о њему и онима који га подржавају, него о онима на које се његове речи односе.

“Нећу да подсећам ко је шта урадио на Косову и Метохији, ко је пустио Фљору Бровину и браћу Мазреку на слободу, нека то остане у прошлости. Много је важније шта је било чији план за Косово и Метохију и шта је то што можемо да урадимо, а да поштујемо реалност и они што Срби имају на северу и јужно од Ибра и да покушамо у миру да направимо напредак за наш народ и сачувамо интегритет”, рекао је Вучић.

Он је додао да је, ако постоје мудрија решења, влада спремна да разговара и да их прихвати.

“Обично људи себе могу да унизе одређеним изјавама, а тешко другога. Као што је рекао Дучић, неки се нечега стиде, а неки ничега. Поносан сам што сам у првој категорији, а жалостан што има оних који се не стиде ничега и управо зато се ничега не боје и таквих људи се треба чувати. Срећом они не чувају Србију, него ови други”, навео је вицепремијер.

НСПМ / Б92