Срби са севера против предлога о финансијској подршци

srbi sa severa

Представници Срба са севера Косова оценили су у понедељак да је радна верзија Закона о финансијској подршци Владе Републике Србије припадницима српског народа и припадницима неалбанских мањинских националних заједница на територији Косова за њих неприхватљива.

Председник Српског националног већа за Северну Митровицу Небојша Јовић у изјави за РСЕ каже да се према нацрту Закона о финансијској подршци предвиђа финансирање образовања, здравства, социјалне политике, културе, инфраструктуре, телекомуникација и друге помоћи – путем пројеката.

Када после косовских локалних избора 3. новембра буде формирана Заједница српских општина (ЗСО) Србија више неће давати зараде и доприносе за особе запослене у органима, организацијама и јавним службама на Косову, већ ће се то чинити преко финансирања програма ЗСО.

“Захтеви Срба са целе територије Косова и Метохије јесте да се повуче један овако накарадни и антиуставни закон који смо данас посредством представника Канцеларије за Косово имали прилике да видимо, пре свега зато што нигде експлицитно не пише хоће ли Срби са Косова и Метохије сачувати своја радна места или не. А на то је наша држава обавезна, а уколико би нам Србија то право ускратила онда она врши кривично дело. Значи, предлог свих нас је да Канцеларија за Косово и Метохију замоли државни врх да одблокира Уставни суд Србије,пошто овај закон произилази из Бриселског споразума, онда нека се Уставни суд изјасни о уставности Бриселског споразума. Уколико јесте по нашем уставу онда је то у реду, уколико није онда губимо време о нечему што је противзаконито. И они стално причају како ће финансирање ићи преко ЗСО, а нису изанализирали једну велику реалност да на северу Косова можда и неће бити избора, па самим тим ни ЗСО, и ја постављам питање како ће се онда тај српски народ финансирати”, казао је Јовић.

Свесна значаја поменутог закона, Канцеларија за Косово у Влади Србије је у понедељак је организовала јавну расправу у северној Митровици. Расправу је отворио помоћник директора Канцеларије за Косово у Влади Србије Александар Стојановић. Окупљени Срби су му углавном упућивали поруке следеће садржине:

“Одговараћете пред судом због кршења Устава. Одакле вам више толики безобразлук да долазите и лажете овај народ овде. Кад ћете да одговарате пред Уставним судом због овога што кршите Устав?“

РСЕ