Сунећење дечака у Новом Пазару иде преко јавних набавки

sunet

НОВИ ПАЗАР – Обрезивање 180 сиромашних дечака у Новом Пазару биће финансирано средствима из донације, а не из градског буџета, изјавио је данас градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

Махмутовић је на конференцији за новинаре рекао да је, после написа у појединим медијима, који су негативно желели да представе традиционалну манифестацију какав је заједнички сунет сиромашних малишана из Новог Пазара, потписано да се та јавна набавка не спроведе из буџета.
„Обезбедили смо донаторе и поред тога што је из ставке за социјална давања за сиромашну децу законом дозвољено да се то уради“, рекао је Махмутовић.

Раније данас, поједини медији су пренели да је локална самоуправа у Новом Пазару расписала конкурс за јавну набавку за услугу сунета 180 дечака, који данас истиче.

Махмутовић је рекао да су донатори из Турске обезбедили јако скупе поклоне за децу која ће учествовати у заједничком сунету, као и да ће малишани добити одећу, обућу и бицикле.
„Градска управа је желела да кроз малу инвестицију обезбеди да сунет буде потпуно бесплатан. Да не би од тако позитивне манифестације правили скандале или то покушавали договорили смо се да ће сви функционери из градске управе и неки наши пријатељи из добровољних прилога обезбедити средства“, рекао је Махмутовић.

Он је нагласио да ће заједнички сунет сигурно бити одржан и да ће 180 деце из Новог Пазара заједно бити осунећено.
„Мислим да је колективни сунет изузетно лепа ствар коју треба представити. Прошле године смо имали и колективно венчање и по томе је Нови Пазар био препознатљив и не дозвољавам да ико то користи у негативне сврхе, а посебно не да се представља да је то ненаменско трошење“, рекао је Махмутовић и навео да је у заједничком сунету прошле године учествовало 150 деце.

Овогодишња манифестација ће, додао је Махмутовић, бити идентична прошлогодишњој.
„То је обичај који свака муслиманска породица спроводи. То је традиција и скупа обавеза и треба помоћи сиромашним људима који немају средстава да то осете и њихова деца, да имају заједничку колективну прославу – за неког ко има малу плату и троје, четворо деце то је велики издатак“, нагласио је Махмутовић.

Говорећи о двема новоизграђеним школама у Новом Пазару које би 1. септембра требало да почну са радом, Махмутовић је рекао да је градска управа урадила све што је у њеној надлежности и да је „сад на реду Министарство просвете“.

ТАНЈУГ