Ћирилица смета и у Лици

hrvatima smeta cirilica

После Вуковара, и у Удбини проблем због увођења двојезичности. Протести због писма, иако су Срби у убедљивој већини

ПОСТАВЉАЊЕ ћириличних табли у Удбини у Лици није прошло мирно и без протеста, како је у први час изгледало, а све више је оних који траже да се табле скину. Посебна нервоза и напетост владале су у понедељак уочи прославе Преображења, коју локални становници зову и „српска слава“. Иако су се све политичке странке, укључујући ХДЗ, сложиле да треба поштовати уставни закон, неколико дана после постављања првих табли на зграду општине и културног центра протестовао је део грађана, а у Удбини, где у највећем броју живе Срби, осванули су плакати на којима пише „Хрватска Удбина“.

Када су прве табле постављене, локални политичари су се похвалили како је Лика толерантнија од других средина и да нико не поставља питање да се настави са постављањем ћириличних написа и на улазу у град и школу која носи назив „Краљ Томислав“. Преко друштвених мрежа су се ипак неки становници тог краја побунили због ћирилице и исписали познате „аргументе“ који се користе и у Вуковару. У Удбини се неки буне и због плаката групе „Јандрино јато“, коју део становника тог краја повезује с догађајима из деведесетих, тврдећи да је реч о „четницима“. Полиција, свесна све напетијих односа у овом граду, најављује снимање свих јавних манифестација, како би се могло да утврди да ли је било националистичких провокација са било које стране.

Удбина је до сада одолевала националистичким испадима, а на прошлим локалним изборима власт су поделили СДСС и ХДЗ. Срба има много више од педесет одсто, што омогућава увођење двојезичности, а то је поздравио и Дарко Милиновић, бивши министар из ХДЗ-ове владе и по многима најмоћнији политичар из Лике. На предлог Већа српске националне мањине Општинско веће Удбине, на чијем је челу Слободан Бјелобаба из СДСС-а, једногласно је донело одлуку о двојезичним таблама. У почетку је било и противљења, али су локални политичари успели да увере народ да законе треба поштовати и да ћирилица није усмерена ни против кога.

СТАРИ СЦЕНАРИО

ДОДАТНО заоштравање односа у Удбини очито је део сценарија који се догађа у целој Хрватској, а то је поново враћање старих тема на дневни ред. Иако је и премијер Милановић најавио да ће се двојезичне табле поставити у Вуковару, мало је вероватно да ће то бити у скорије време, јер се прилике у Хрватској ионако заоштравају, па је тешко претпоставити да ће садашња хрватска власт имати снаге за то.


НОВОСТИ