Григорије у беседи за Преображење највише говорио о политици

Црна је та партија и црн је тај владика ако припада некој партији, а црна је и она партија која гледа само партијским очима. Много је шире гледање Христовим очима и очима Светог Василија
Зато не понижавајте себе пљујући владику херцеговачког. Мене некако раздвојте и пљујте, мене лично, имате и зашто, али не играјте се са владиком херцеговачким, јер нема ништа светије у Херцеговини од тог трона који је успоставио Свети Сава и на коме су седели Свети Василије и Свети Петар
Свечаностима обележавања Светог Преображења Господњег присуствовали су министар просвете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, министар правде Србије Никола Селаковић, прослављени кошаркаш Дејан Бодирога, руководство града, представници источнохерцеговачких општина, те бројни гости из Русије, Србије и Црне Горе

ЊЕГОВО преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је данас у Требињу да је пут Светог Саве и Светог Василија пут преображења и да верујући народ на том путу треба да издржи.

„Увек смо упозоравали да нико други у Херцеговини не може бити мера до Свети Сава и Свети Василије, а за хришћанина је увек мера Исус Христос. Видим да сте народ Божији, црква Божија, племе Светога Саве и Светога Василија и будите као један у свему што је Христос за Херцеговину и за наш народ“, истакао је владика Григорије у беседи поводом Светог Преображења, славе Саборног храма и града Требиња.

Владика Григорије је верницима поручио да треба да се осећају слободно у слободној Херцеговини и да се моле за оне који су се борили и дали своје животе за њу, за оне који су у затворима само зато што су слободу стварали, као и да се моле за оне који су на власти да буду разумни, јер им то, изнад свега, много треба.

Владика је благословио Саборни храм и град Требиње, истакавши да нема града ако нема храм.

„Све то је узајамно повезано и нераскидиво. Зато смо и пристали на много компромиса да се не би раскидало јединство“, нагласио је владика захумско-херцеговачки и приморски.

Владика је позвао вернике на љубав, праштање и доброту, напомињући да једино што мори људе јесу прљаве душе, прљав језик и нечиста савест.

„Господ је и за то дао лек. Он је понекад горак, али у суштини сладак и зове се покајање, а оно значи промену ума на боље. Зато и ви, а ја ћу први међу вама рећи и признати – најгори од свих сам ја. И нека онај последњи који ме критикује само једном погледа у себе, а не само да гледа мене, и биће лакше и њему и мени“, истакао је владика Григорије.

Он је подсетио да је пет година био „пљуван и клеветан“ од Федералне телевизије, а шест од, како је навео, неке телевизије која сигурно није српска. Такође, рекао је владика Григорије, присписивано му је и да припада неким политичким партијама.

Поновивши да је за хришћанина увек мера Христос, владика Григорије је рекао да је за њега поражавајуће и понижавајуће када неко каже да „владика херцеговачки, наследник Светог Василија, може да припада некој партији“.

„Црна је та партија и црн је тај владика ако припада некој партији, а црна је и она партија која гледа само партијским очима. Много је шире гледање Христовим очима и очима Светог Василија. Зато не понижавајте себе пљујући владику херцеговачког. Мене некако раздвојте и пљујте, мене лично, имате и зашто, али не играјте се са владиком херцеговачким, јер нема ништа светије у Херцеговини од тог трона који је успоставио Свети Сава и на коме су седели Свети Василије и Свети Петар“, нагласио је владика Григорије.

Не дај Боже никоме, додао је владика Григорије, да подноси пљувања, оговарања и клеветања која он подноси.

„Зато браћо и сестре у памет се, нарочито ви странкаши и партијаши и они умишљени који мисле да могу да спасу свет ако дође на власт њихова странка или ако ону другу сруше или она која је већ на власти, а која мисли да је живот и спасење само ако су они ту“, поручио је владика Григорије и пожелео верном народу Требиња и Херцеговине да се лепо осећа на својој земљи, без обзира којој политичкој партији да припада.

Он је истакао да у цркви и Епархији никада нико није поставио питање припадности верника једној политичкој партији.

„У Управном одбору наше епархије од укупно 15 чланова три је из СДС-а и највероватније они највише пљују по нама зато што смо попили кафу са (председником Републике Српске) Милорадом Додиком. Не знам зашто је не би попили ако добро чини и ако хоће да добро учини овом народу“, нагласио је владика Григорије.

Владика захумско-херцеговачки и приморски рекао је да је због „много рана и пљувања“ мислио да неће бити у Требињу наредне четири године, али да је, ипак, одлучио другачије.

„Када сам видео да плачу они добри, а знам да би ликовали зли, одлучио сам да ћу бити у овом граду, али и у Мостару, Невесињу, Билећи и где год буде требало и нигде нећу одлазити из Херцеговине“, поручио је владика Григорије, наглашавајући да је достојно да човек живи само тамо где је говорио речи Јеванђеља.

Владика је нагласио да је спреман да живи и да умре за оно у што верује. „Немам ништа против странака, оне морају да буду. Зато треба сви да се приберемо и да будемо људи, како је говорио патријарх Павле, а нељуди никада, ни по цену да трпимо и да страдамо“, нагласио је владика Григорије.

Истичући да је све пролазно, а да су само љубав и доброта вечни, владика Григорије је нагласио да црквени великодостојници у цркви и Епархији покушавају да чине добра дела.

„Али, када кренемо да чинимо неко добро дело онда устане хиљаде и хиљаде против, јер сви гледају из своје перспрективе – ја сам лопов, па мора да је и он“, рекао је владика Григорије.

Поводом Преображења, славе Саборног храма и града Требиња, Свету архијерејску литургију служили су владика Григорије и умировљени епископ Атанасије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије.

Свечаностима обележавања Светог Преображења Господњег присуствовали су министар просвете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, министар правде Србије Никола Селаковић, прослављени кошаркаш Дејан Бодирога, руководство града, представници источнохерцеговачких општина, те бројни гости из Русије, Србије и Црне Горе.

ФАКТИ.ОРГ / СРБИ НА ОКУП