БиХ: Врбовање џихадиста за рат у Сирији

sirija

У БиХ је све више припадника вехабијског покрета који, користеће се туристичким аранжманима, долазе са намером да ангажују џихадисте за рат у Срији, пише бањалучки дневник „Глас Српске“.

Директор Службе за послове са странцима Драган Мектић је изјавио да је неколико припадника афро-азијског порекла враћено у земље одакле су дошли.

„Најчешће су то припадници вехабијског покрета који у БиХ ступају у контакт са домаћим вехабијама, с којима раде на врбовању и регрутовању ратника. У последње време углавном ангажују џихадисте за рат у Сирији. Ми имамо податке о томе и те случајеве активно пратимо. Знамо ко су кључни људи који се тиме баве и ко су њихове везе у БиХ”, рекао је Мектић.

Он истиче и да поменута лица у БиХ улазе легално, користећи се седмодневним туристичким аранжманима.

„Тек када стигну, за неке од њих утврдимо да им сврха боравка није оно што је наведено, него врбовање бораца, па им откажземо боравак. До сада смо реаговали у неколико таквих случајева”, навео је Мектић.

Први заменик председавајућег Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ Сташа Кошарац рекао је да је ОБА чланове ове комисије информисала о овим појавама.

„Забрињавајуће је што долази до застоја при дистрибуцији тих информација другим полицијским агенцијама, јер политика онемогућава да се уђе у обрачун с таквим појавама“, рекао је Кошарац и додао да је корен проблема џихадиста у политицији Алије Изебеговића и Хариса Силајџића из 90-их година прошлог века, која сеже до данас.

Процењује се да на ратиштима у Сирији, Ираку, Авганистану, Чеченији, Дагестану и Ингушетији има више од 550 држављана БиХ, а само на страни сиријских побуњеника ратује их око 330.

Међу погинулим џихадистима у Сирији било је и оних који су дошли из БиХ, Новог Пазара и са Косова, наводи лист.

НОВОСТИ