Прави се велика коалиција ДС и СНС, социјалисти отпадају?

djilas-vucic

Београд – Састанак Вучића и Ђиласа у вези са пројектом „Београд на води“ може бити наговештај сарадње две ривалске партије у будућности, кажу познаваоци политичке сцене.

С друге стране, Зоран Бабић, функционер СНС, каже за Данас да тај сусрет има значаја само из угла реализације пројекта „Београд на води“, док од демократа лист није успео да добије коментар на ову тему.

Александар Попов, директор Центра за регионализам, коментарише за Данас да не искључује могућност стварања „велике коалиције“, односно формирања владе ДС и СНС у блиској будућности. „Тешко је рећи да ли је разговор Вучића и Ђиласа био искључиво техничке природе, али могуће је да СНС и ДС заједнички формирају наредну владу.

Озбиљне калкулације о „великој коалицији“ постојале су још у време када је ДС била знатно снажнија него сада, па би Вучићу било лакше да сарађује са ДС која се „окрунила“. Питање је како би изгледала њихова власт, али Вучић би у Ђиласу могао да добије савезника за решавање тешких питања, укључујући оне из социјалног домена“, сматра Попов.

Недим Сејдиновић, председник Независног друштва новинара Војводине, каже за Данас да упркос чињеници да се „дуго и јалово“ спекулише о „великој коалицији“, ту могућност не треба одбацити ни после свега што се у међувремену десило. „СНС хистерично покушава да сруши војвођанску владу, док се о смени београдске власти и не говори, иако би то био значајно лакши посао и већи „плен“. Вучић и Ђилас требају један другоме, између осталог и зато што имају озбиљних проблема у својим странкама“, тврди Сејдиновић.

Зоран Бабић каже за Данас да „из угла господина Вучића и СНС тај сусрет омогућава реализацију пројекта који је започео СНС, а који ће унапредити квалитет живота и обезбедити посао за велики број грађана Београда“. „Нама је битна реализација пројекта, а не политичка сујета. За СНС је светиња све оно што омогућава бољи живот грађана. Имао сам задовољство да детаљније истражим пројекат „Београд на води“ и уверен сам да неће остати мртво слово на папиру“, истиче Бабић.

„Неопходна сарадња“

На састанку Вучића и Ђиласа договорено да се формирају заједничке радне групе републичких и градских власти за реализацију пројекта „Београд на води“. Ђилас, који је на састанак у Влади Србије дошао са градским архитектом Дејаном Васовићем, напустио је зграду без обраћања медијима, а из владине Канцеларија за сарадњу с медијима саопштено је да је постигнута сагласност да се интензивира сарадња по питању пројекта за чије је спровођење неопходна сарадња републичких и градских органа власти.

Данас