Хрвати хоће да отму српску традицију

cuvari

Друштво „Чувари Христовог гроба“ добило је из Загреба понуду да се региструје као хрватски народни обичај. Обичај Срба из Врлике постоји најмање 400 година – каже харамбаша Драган Павловић

ПОШТО су нас гранатирали и протерали из домовине, отели нам имања, куће и станове, забранили нам повратак, Хрвати покушавају да нам украду и душу и баштину. Присвојили су већ Сињску алку и српско народно појање ојкање и представили свету као хрватски обичај. Сада покушавају да присвоје и традицију Чувара Христовог гроба!

Овако говори Драган Павловић, харамбаша „Чувара Христовог гроба“, српског друштва из Врлике у Хрватској, који је, каже, недавно добио понуду из Загреба да ова традиција буде у УНЕСКО убележена као хрватски народни обичај.

– Чување Христовог гроба је древни обичај који је у хришћанском свету забележен само у Јерусалиму и у Врлици, малом месту у северној Далмацији. Црква Светог Николе у Врлици, у којој су православци обичавали чување Христовог гроба, подигнута је 1618. године. Тачни подаци о самим почецима обичаја нису забележени у историјским изворима, али, према усменим предањима, обичај постоји најмање 400 година – објашњава Павловић.

Чувари ступају у цркву одевени у народну ношњу села Врлике и још девет насеља, предвођени харамбашом, где двојица чувара заузимају место северно и јужно од Христовог гроба. Смене страже су честе, чувари дефилују кроз цркву ненаметљиво, у чврстој побожности, заузимају своја места и нетремице гледају у Свету плаштаницу. Овај обичај проистекао је из народне побожности и не ремети склад црквене молитве, него улепшава литургију елементима ратничког достојанства.

– Истоветни обичај чувања Христовог гроба имају и Хрвати. Историографски посматрано није спорно да обичај код њих има своје српско и православно исходиште, јер је уведен у римокатоличку литургијску праксу захваљујући унијаћењу православних Срба. И то је разлог да Хрвати присвајају српски обичај чувања Христовог гроба. А ми, Срби, не желимо да будемо на овај начин покатоличени – каже харамбаша, који је под притисцима још 1983. напустио Хрватску и данас се бори за српство у Далмацији.

После злогласне „Олује“ и прогона српског живља, традиција дуга вековима је прекинута све до 2005. године, када су је Срби из Далмације обновили у Батајници. Формирано је ново друштво „Чувари Христовог гроба“, у коме је данас 65 чувара и још 200 симпатизера. Чланови могу да буду само Срби рођени у Врлици и суседним селима, као и њихови директни потомци. Српска јавност је могла да их види у краљевском двору, у гробној цркви Светог Ђорђа на Опленцу, крајем маја, када су учествовали у сахрани чланова краљевске породице Карађорђевић.

– Захваљујући учешћу у сахрани краља Петра, краљице Александре и краљице Марије, ми смо постали део историје и наше династије и српског народа. А што је такође важно, овај народни обичај пренели смо и у Србију – поносан је харамбаша.

ЧУВАРИ У ХИЛАНДАРУ ОБУЧЕНИ у традиционалну ношњу народа Цетинске крајине, чувари Христовог гроба, њих 40, на челу са својим харамбашом, прославили су Видовдан у манастиру Хиландар. Исповедили су се у манастиру на Светој Гори, и са младим нараштајима, који су први пут посетили Хиландар, приступили светом причешћу.

ДИНАРСКА ОДЕЖДА НОШЊА чувара је типично динарског карактера. Слојевита је и богато украшена. Чине је равна капа са доминантним металним деловима, односно оклопима, који симболишу храброст и снагу, гаће (панталоне), крожет (прслук-јелек), черма (борбени прслук са токама), пашњача (борбени појас од коже),пас (украсни вунени каиш) и трлаган (сукнена јакна-копоран). Чувар на ногама има опанке, чарапе, сукнене штитнике и поткољењаче (кожни каишеви испод кољена).

НОВОСТИ