Срби са КиМ данас о изласку на шиптарске изборе

SRBIJA KIM OPSTINE

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – У Звечану ће данас бити одржана седница Скупштине А.П. Косово и Метохија, на којој би одборници, који су формирали ово тело и поред противљења званичног Београда, требало да заузму став у вези са изласком на локалне косовске изборе 3. новембра.

На дневном реду седнице, која је заказана за 12 сати, између осталог, биће разматрање и усвајање предлога привременог Статуте А.П. Косово и Метохија, подношење предлога одлуке Народној скупштини Републике Србије о давању сагласности на предлог привременог Статута.

Како је најављено, на дневном реду ће бити и разматрање политичко безбедбосне ситуације, актуелних питања и проблема на КиМ и доношење декларације, као и усвајање Пословника Скупштине.

Председник Скупштине А.П. КиМ Славко Стевановић изјавио је Тањугу да ће бити речи о предстојећим изборима, о чему ће закључци бити донети онако како већина буде договорила.
„У односу на расположење које је било до сада међу посланицима са КиМ и на основу свих закључака одборника четири скупштине општине са севера Косова, ја очекујем да ће бити усвојен јединствен закључак по том питању“, рекао је Стевановић.

Привремену Скупштину АП КиМ формирали су, и поред противљења званичног Београда, одборници четири општине са севера Косова почетком јула у Звечану.

Председник Србије Томислав Николић је у среду позвао Србе са КиМ да што пре одлуче о изласку на новембарске изборе, а држвни врх пренео поруку да су статусно неутрални избори најбољи пут да тамошњи Срби остваре своја права.

Локални избори на Косову и Метохији заказани су за 3. новембар, а изборне листе предају се до 4. септембра.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП