Хрватски експерти: Строс-Кан добар за Србију, али не и за Хрватску

dominik stros kan

ЗАГРЕБ – Бивши председник Међународног монетарног фонда (ММФ) Доминик Строс-Кан би, као саветник српске владе, могао „дати крила“ привреди Србије, али у Хрватској би ангажман страних стручњака био апсолутно неизводив, сматрају хрватски економски стручњаци.

Председник Хрватског друштва економиста Љубо Јурчић сматра да је Строс-Кан данас сигурно један од бољих макроекономиста, нарочито у области монетарних и јавних финансија и да „може извући Србију за три до четири године“.

Он наводи и да би се бивши председник ММФ-а уклопио у дух српског друштва и српске економије, јер Србија имају релативно добру индустријску политику, али проблем је што она не може за годину дана решити проблеме јавног дуга и високе незапослености, преноси тпортал.
„Али ако би Строс-Кан могао да спроведе део онога што је најављивао у ММФ-у у подручју јавних финансија Србије, посебно у монетарној политици, Србија би уз све наведено уз његову помоћ за три до четири године могла бити стабилна растућа економија“, рекао је Јурчић.

Он објашњава да Хрватска, за разлику од Србије, нема никакву индустријску политику, да „још није уловила темеље државног економског система“ и да „нема самопоуздање и самопоштовање које има српска политика“.
„Источни суседи фокусирали су се на пољопривреду, енергетику, аутоиндустрију, војну индустрију, ИТЦ и све пратеће индустрије. Хрватска није направила ту темељну индустријску политику. Када то направи, онда јој саветници попут Строс-Кана могу помоци да даље оствари циљеве“, закључује Јурчић.

Економски аналитичар Дамир Новотни сматра да је ангажман Строс-Кана потенцијално одличан за Србију.
„Мислим да ће његов ангажман уродити плодом. Упркос општој перцепцији, српска влада у овом тренутку одлучна је да направи програм свеобухватних реформи и спроведе промене. Строс-Кан је особа с искуством и добрим везама у финансијском сектору. Ако изузмемо околности из његовог приватног живота, он може понудити квалитетну саветничку подлогу“, каже Новотни.

Према његовим сазнањима, Строс-Кан ће бити „спиритус мовенс“ ширег тима који ће укључивати 10 до 15 стручњака, што из Србије, а што из иностранства. Они ће обрадити цели низ подручја економске политике и припремити одговарајуће подлоге за одлучивање у Влади Србије, наводи Новотни.

Он наводи да у хрватској Влади заиста недостаје модерних знања управљања економским политикама и да би међународни консултанти добро дошли. „Док се не створи консензус око промене Владине политике, долазак страних стручњака нема смисла“, закључује Новотни.

ТАНЈУГ