Изетбеговић: Кустурица – велики редитељ и велики издајник

kusta

САРАЈЕВО/БЕОГРАД – Неочекивано и мимо досадашње праксе, два од три члана Председништва БиХ – Жељо Комшић из реда хрватског народа и бошњачки члан Бакир Изетбеговић – покушали су да забране Оружаним снагама БиХ да технички подрже снимање филма „На млечном путу“ Емира Кустурице.

Комшић и Изетбеговић су одлуку донели без консултација са српским чланом Небојшом Радмановићем, а Изетбеговић је отишао корак даље, па је током јучерашњег боравка у Зворнику рекао да Кустурица нема његову подршку да било шта ради у БиХ јер је, како је навео, он „велики редитељ и велики издајник свога народа“.

Сам Кустурица каже да има све потребне дозволе у вези са снимањем филма „На млечном путу“, а све у вези с тим, укључујући и саопстење „двочланог“ Председништва сматра „чаршијском причом“ појединаца из Сарајева.

Како подсећају медији БиХ, Председништво се није сматрало ни надлежним за уступање војно техничке опреме када је холивудска звезда Анђелина Џоли у Федерацији БиХ снимала филм „У земљи крви и меда“.

Случај између два члана Председништва и Кустурице почео је пошто је у уторак Министарство одбране БиХ потврдило да је продуцентска кућа из Требиња поднела захтев за добијање одређене количине војног наоружања за потребе снимања Кустуричиног филма.

Тај ресор је саопштио да је то устаљена процедура и да су неки реквизити већ коришћени у филму „У земљи крви и меда“ Анђелине Џоли.

Уследило је, дан касније, саопштење Председништва БиХ којим се начелнику Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, генералмајору Анти Јелечи, налаже да суспендује одлуку Министарства одбране БиХ о издавању опреме и наоружања са припадајућим војницима за потребе Кустуричиног филма.

Саветник за унутрашњу политику и односе с медијима у Комшићевом кабинету Дамир Бећировић потврдио је да Председиштво тражи суспензију поменуте одлуке, због тога што о свему, како је рекао, то тело није консултовано, чиме је, како тврди, прекршена уобичајена процедура у оваквим случајевима.
„Према спорној одлуци, ОС БиХ је требало да уступи један камион од 10. до 14. августа, али тај камион није дат никоме на кориштење. Међутим, иста одлука је подразумевала да ОС БиХ екипи филма од 25. септембра до 30. новембра на располагање ставе опрему и наоружање са припадајућим војницима, што се свугде у свету итекако добро плаћа. Налогом Председништва је све то суспендовано и обустављено“, рекао је Бећировић, пренели су медији у БиХ.

Саветник српског члана Председништва Ђорђе Латиновић демантовао је да је Председништво БиХ суспендовало одлуку Министарства одбране БиХ, као и да таква одлука колективног шефа државе не одражава став сва три члана, пре свега члана из РС Радмановића.

Према његовим речима, из Министарства одбране раније је предочен став према којем Кустурицина иницијатива и не представља захтев за „употребом“ него за „позајмљивањем“ материјално-техничких средстава Оружаних снага БиХ за „одређене специфичне посебне намене“.
„У том смислу није ни била потребна одлука Председништва БиХ, а да је то тако потврђују неки претходни примери у којима су средства Оружаних снага БиХ позајмљивана и кориштена, на пример, за снимање филма Џолијеве „У земљи крви и меда“. Тада нико није постављао питање нити тражио одлуку ниједног органа“, подсетио је Латиновић.

А док у Сарајеву „ратују“ саопштењима и изјавама, на Зеленгори су пали први кадрови трећег дела дугонајављиваног Кустуричиног филма. Код Орловачког језера, једног од осам глечерских језера „горских очију“ на 1.438 метара изнад мора, огледала се и једна од најлепших жена света Моника Белучи која је дан раније допутовала у Требиње.

Белучијева и Кустурица су главни глумци филма чији је радни наслов „На млечном путу“, а сценарио је писала ћерка прослављеног редитеља Дуња.

Трећа етапа филмске приче о доброти свевременској теми без које нема живота на земљи, првог дана снимања прошла је са добрим резултатима. „Снимали смо сцену завршног дела где Коста сања сан о женидби који је остварен и како у рају скаче са младом у воду и роне, али она се претвара у лептира“, открива Кустурица делић ове филмске приче.

ТАНЈУГ