Колико чаша вода нам је заиста потребно?

voda

Вода је неопходна за сваки метаболички процес у телу, али треба ли је пити пре него што осетимо жеђ

ПОСТОЈИ низ конфузних информација везаних за воду и жеђ. Да ли попити осам чаша дневно?

Треба ли пити воду пре него што осетимо жеђ?

„Вода је неопходна за сваки метаболички процес у телу“, каже Пени Л. Вилсон, дијететичарка у Институту за спортску медицину у Хјустону. „Она је за организам, у ствари, оно што је гориво за аутомобил“. Ево неколико митова и чињеница о води и хидратацији:

Пијте осам чаша дневно: Колико ћете тачно чаша у току дана попити је индивидуална ствар. „Осам чаша је потпуно произвољна количина“, каже Сузан Јеарџин са Универзитета у Јужној Каролини. „Сви, а нарочито спортисти, имају различите потребе“. Амерички институт за медицину препоручује чак веће дневне количине, 2.700 мл за жене и 3,5 литара за мушкарце.

Бистар урин је показатељ хидрираности: „Све док је бледожут, као лимунада, хидрирани сте“, каже Јеарџинова. Ако је потпуно бистар, то значи да, можда, претерујете. С друге стране, ако је урин боје сока од јабуке или чак тамнији, па још има и мирис, то је знак да нисте пили довољно воде.

Кофеин дехидрира: Кофеин се понаша као диуретик? Није баш тако. „Недавно истраживање показало је да ако попијете 250-300 мл, што је две шоље кафе, она ће минимално повећати избацивање урина за отприлике три сата после конзумирања“, објашњава Јеарџинова.

Жеђ није увек добра за хидратацију: Жеђ је најбољи показатељ да вам недостаје вода, а неки стручњаци би рекли да она говори да вам још нешто недостаје. Они сматрају да би било добро да знате колико тачно се знојите, нарочито ако трчите на дуге стазе. Даг Каза, професор са Универзитета Конектикат, каже да то можете да израчунате лако. Извагајте се наги пре и после трчања. Урачунајте у то и колико сте воде попили током трчања. Сваких пола килограма које изгубите преведите у око пола литре течности. Каза истиче да не би требало пити више течности него што је губите.

Чиста вода најбоље хидрира: Вода није најбољи избор за све ситуације. За лакше, једночасовно трчање током хладнијих дана, пијуцкање воде је довољно. Али, ако вас очекује дужа трка, и то током августовског јутра, када се много знојите и избацујете со, убаците и мало натријума. Со помаже да сачувате воду, а и ређе ћете уринирати. Спортски напици и вода обогаћена електролитима добра су решења.

Много воде добро је за детоксикацију: „Нема доказа да огромне количине воде чисте организам“, каже др Стенли Голдфарб, професор медицине на Универзитету Пенсилванија. „Ако ништа друго, много воде може незнатно да умањи способност бубрега да филтрира крв“.

Хидрираност умањује ризик од топлотног удара: „Дехидриране особе су топлије“, каже Каза. Он тврди да се за сваки проценат телесне масе изгубљене кроз зној, температура тела повећава за пола степена, „што чини хидратацију веома важном у превенцији топлотног удара“. Али, постоје и други фактори који играју важну улогу. Величина тела, интензитет вежбања, године, влажност ваздуха, спољна температура…

МОЖЕ СЕ И ПРЕТЕРАТИ „НАРАВНО да можете и да претерате са количином“, каже Каза, „а то је понекад опасно по живот“. Превише воде може да доведе до симптома хипонатремије, стања у којем ниво натријума у крви постаје опасно низак. Поремећај соли и воде у телу осети око један проценат маратонаца, тркачи на краће стазе, они који маратонску трку заврше после више од четири сата, и они који много пешаче или трче у хладнијим временским условима (када се много не зноје).

НОВОСТИ