Убица деце у Гораждевцу из Чекуовог села?

mesto ubijene dece u gorazdevcu

Породице убијене и рањене српске деце у Гораждевцу код Пећи, десет година после нерешеног злочина, питају се да ли је један од узрока стопирања истраге то што, како тврде, убица потиче из села Ћушка, родног места бившег команданта ОВК, а сада министра Косовских безбедносних снага Агима Чекуа.

Навршава се десет година од убиства двоје српске деце у Гораждевцу код Пећи. Док су се купали на реци Бистрици, из аутоматског оружја убијени су Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12). Њихови другари Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.

Упркос обећањима и награди од пола милион евра, коју су дали УНМИК администрација и УНМИК полиција за откривање наручилаца и починилаца овог злочина, до данас нико није одговарао.

Еулекс је крајем 2010. године, услед „недостатка доказа“, затворио истрагу коју је по доласку на Косово и Метохију преузео од УНМИК-а, иако је „наследио“ и обећање бившег шефа УНМИК полиције Штефана Фелера да ће „преврнути сваки камен“ да пронађу починиоце тог злочина над српском децом“.

bogdan bukumirovicИстражитељи Еулекса, упркос заклињању да су на Косово и Метохију дошли да заведу владавину права и разобличе све злочине, обустављањем истраге још једном су потврдили да се злочини над Србима гурају под тепих и да се, како воле да кажу, „због зида ћутања“ та врста злочина тешко истражује.

Остаје отворено питање зашто је тужилац Сагмајстер Ранцигер из Словеније тек у фебруару 2011. године обавестила породице о обустаљању истраге.

Породице убијене и рањене српске деце питају – није ли један од узрока стопирања истраге то што, како тврде, убица потиче из села Ћушка, родног места бившег команданта ОВК, а сада министра Косовских безбедносних снага Агима Чекуа.

Рацингерва је навела да су обустављене кривичне пријаве јер су „све истражне радње исцрпљене“, као и да „током истраге нису идентификовани осумњичени“. Српске породице су ово обавештење добиле захваљујући инсистирању Богдана Букумирића, који је у нападу задобио седам прострелних рана, а упорно је тражио да га Еулекса информише о резултатима истраге.

Одлука Тужилаштва изазвала је шок и огорчење породица жртава, а Букумирић, који је једва преживио напад и остао инвалид, сматра да „истрага о овом монструозном злочину није спроведена како треба“ и да Србија и тужилаштво треба да траже нову истрагу.

На вест да је истрага обустављена бивши министар за Косово у Влади Србије Горан Богдановић затражио је од Еулекса, УНМИК-а и КФОР-а да кажу колико им је година потребно да расветле макар један злочин над Србима и шта их спутава и спречава да то учине.

„Ако ни један злочин над Србима ни након деценију није разрешен, онда међународно присуство мора јасно да каже у чему и у коме је проблем, али и да уклони препреке и створи услове и претпоставке да се злочини коначно разреше“, поручио је тада Богдановић.

Породице страдале српске деце траже да међународни субјекти коначно покрену питање и осталих злочина над Србима. Осим Гораждевца, нису разрешени ни процесуирани ни злочин у Старом Грацку, када је убијено 14 српских жетелаца, убиство четворо Симића у селу Сливово, надомак Грачанице, убиство породице Столић у Обилићу, као ни напад на аутобус „Ниш експреса“ у селу Ливадице код Обилића…

Помен убијеној деци биће служен у локалној цркви у Гораждевцу и на гробљима у Гораждевцу, а најављено је да ће Косовска полиција обезбеђивати окупљање Срба.

СРНА