Шиптари као не желе да Срби гласају, а Срби као то свим силама траже

kvazi kosovo

ПРИШТИНА – Председница такозване косовске Централне изборне комисије Ваљдете Дака тврди да ће гласачки листићи за локалне изборе 3. новембра „сигурно имати обележја државе Косово“ и да ће ОЕБС прикупљати гласове бирача на северу покрајине, где Комисија нема приступ.

Организација за европску безбедност и сарадњу ће на изборима имати улогу поштара тако што ће физички извршити неке од задатака на изборима, рекла је Дака у интервјуу за радио Слободна Европа.

Она је казала како ће због немогућност да такозвана косовска изборна комисија има приступа на северу, ОЕБС имати улогу посредника.
„На северу где ми физички не можемо да будемо биће ОЕБС. Тај мандат има на основу споразума и договора који је постигнут у Бриселу. ОЕБС ће бити тамо где ЦИК физички неће моћи да буде присутан, у највећем броју случајева ће играти улогу поштара, као и кад је у питању гласања ван Косова“, рекла је Дака.

Она је рекла да ће гласачки листићи бити израђени сходно законским решењима која су на снази на Косову и да ће на њима сигурно бити обележја државе Косово.

Дака каже да је у Бриселу постигнут договор да се гласање ван Косова обави у складу за Законом о општим изборима Косова, док је улога ОЕБС-а да прикупи гласове на једном месту и да их преда у седиште ЦИК-а.
„Они који који живе ван земље имаће могућност да се прво упишу у бирачке спискове за гласање ван Косова. Они ће апликације за то попунити и њих ће на Косово донети ОЕБС. Извршиће се провера и они који испуњавају услове ће бити на списковима које ће заједно са гласачким материјалом однети ОЕБС“, објаснила је она.

Гласачки материјал подразумева гласачки листић и коверту у којој се чува листић који се предаје ОЕБС-у, а посматрачи те организације ЦИК-у, додала је она.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП