Шиптари траже и Трепчу

trepca

Питање имовине и правног статуса друштвених и државних предузећа требало би убрзо доћи на дневни ред бриселских преговора између Београда и Приштине

ОЧЕКУЈЕМО да ће питање имовине и правног статуса друштвених и државних предузећа убрзо доћи на дневни ред бриселских преговора између Београда и Приштине, а питање „Трепче“ је круцијално – каже за „Новости“ Јован Димкић, генерални директор Рударско-метарулшког комбината „Трепча“.

Димкић, који је испред басена потписао у петак у Градској управи Крушевца уговор о сарадњи са ИМК „14. октобар“, на наше питање о судбини некада великог гиганта, одговара да ће се сигурно уложити сви напори како би се заштитила имовина „Трепче“, односно имовина државе Србије. Како каже, Влада и Канцеларија за Косово и Метохију показује изузетно интересовање и активан став према решавању овог питања. Приватизација је у том смислу искључена, све док се не реше правна питања.

– Приватизација „Трепче“ се дуго најављује, али мислим да не постоје основни предуслови да би се извршила – каже Димкић. – Питање нерешеног правног статуса повлачи са собом сва друга питања, а то је предуслов за приватизацију без обзира на то које су намере Приштине и покушаји да се ова активност спроведе „ад хок“.

Од 60 до 65 одсто капацитета „Трепче“ је под контролом албанског менаџмента. Реорганизација комбината извршена је по етничком критеријуму и то је начин на који компанија функционише.

– Радимо као две потпуно одвојене технолошке и економске целине, а сарадња постоји само на техничком нивоу – каже Димкић.

У „Трепчи“ очекују да отпочне сарадња са америчким конзорцијумом НГП из Илиноиса, са чијим представницима је у Влади Србије већ потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи.

– И уговор са ИМК „14.октобар“ је још један доказ да на Космету не станују само историја и политика – изјавио је Александар Вулин, директор Канцеларије за КиМ.

– „Трепча“ се определила да свој новац и средства пласира на простор централне Србије, дакле није Космет нешто што увек тражи и очекује, већ је то важан економски део земље.

НОВОСТИ