Распоп Дедеић: СПЦ је окупаторска црква у Црној Гори

raspop-cpc

Поглавар канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Михаило оптужио је данас Српску православну цркву (СПЦ) за фалсификовање историје и присвајање црногорске традиције, а, како је навео, најновија потврда такве политике је прослава осам векова манастира Ђурђеви ступови.

“Српски патријарх је на тој прослави изједначио црногорске светиње – Цетињски манастир и манастир Острог, који су оружјем у руци бранили Црногорци, а не Срби, са српским светињама у Србији и на Косову, лоцирајући их под Пећком патријаршијом”, казао је Михаило.

Према његовим речима, црногорски манастири су представљени, као што их СПЦ стално фалсификаторски присваја, као део српске традиције и културне баштине, иако то, како је навео, нису.

Поглавар неканонске ЦПЦ сматра да није прихватљив ни однос црногорских званичника и надлежних органа према деловању СПЦ.

“Они присуством увеличавају скупове и славља окупаторске, асимилационе и неканонске СПЦ на територији Црне Горе, а запостављају светковине и свечаности домицилне ЦПЦ”, навео је Михаило у изјави за медије.

Он сматра да је у Црној Гори на јавној сцени континуирано присутно српско денационализовање Црногораца.

“Издашно се помаже СПЦ, а маргинализује ЦПЦ, доводећи и њихове вернике као грађане Црне Горе у неравноправан и неједнак положај, што представља масовно кршење људских права.

Дискриминација ЦПЦ се огледа и у имовинском црквеном питању, пошто црногорским светињама и црквеном имовином већ деценијама управља и газдује СПЦ”, казао је Михаило.

Манастир Ђурђеви ступови, код Берана, подигнут је 1213. године, а задужбина је жупана Првослава Немањића, синовца Стефана Немање.

Свети Сава је 1219. године у Ђурђевим ступовима основао једну од првих седам епископија – Будимљанску. Манастир је у прошлости пет пута спаљиван и разаран, али увек потом и обнављан.

Ђурђевим ступовима познати су и по томе што је у њему 1857. године донета одлука о уједињењу племена Васојевића са Црном Гором.

Пресонлајн