Лидер Хамаса Исмаил Ханије убијен у Техерану

ismail hanije

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра

Лидер палестинског Хамаса Исмаил Ханије убијен је у свом стану у Техерану, саопштила је данас иранска Револуционарна гарда, а пренела је агенција Мехр.

Гарда је додала да је убијен и телохранитељ лидера палестинске групе.

Нико није преузео одговорност, али се сумња да иза убиства стоји Израел, који је претходно обећао да ће убити вође Хамаса због напада те групе 7. октобра, наводи АП.

Хамас је у званичном саопштењу признао смрт шефа Политбироа, окривљујући Израел за инцидент.

Покрет је саопштио да су се напади догодили након што је Ханије учествовао на церемонији инаугурације новог иранског председника Масуда Пезешкијана.

Ирански аналитичари су на државној телевизији окривили Израел за убиство лидера Хамаса.

Техеран није саопштио детаље убиства, али је Револуционарна гарда поручила да је истрага у току.

Ханије је напустио Појас Газе 2019. и од тада живео у егзилу у Катару, док Хамасом у енклави управља Јахја Синвар, који стоји иза напада на Израел 7. октобра.

Израел није издао саопштење поводом убиства, што је често случај када се ради о атентатима које изврши израелска обавештајна агенција Мосад.

Заменик милитантне организације Палестински исламски џихад Мухамед ел Хинди изјавио је да је убиство политичког лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Ирану знак да је Израел на ивици колапса.

„Убиство није уперено само против палестинског отпора и Хамаса појединачно, већ и против Ирана. Израел је на ивици колапса, а њихове реакције одражавају конфузију и неспособност да остваре своје циљеве. Израел се први пут у својој историји суочава са таквим отпором“, рекао је Ел Хинди за либанску телевизијску станицу „Ал Мајадин“, преноси Танјуг.

Иначе, Израел је од 1996. јула убио четворицу лидера Хамаса, укључујући и шеика Ахмеда Јасина, са којим је политички лидер Исмаил Ханије, који је убијен у Техерану, блиско сарађивао, да би се после придружио овој палестинског групи.

У јануару 1996, Израел је убио војног вођу Хамаса Јахју Ајаша у Беит Лахији у Гази, подсећа „Ал Џазира“.

У марту и априлу 2004, у Гази су убијени духовни вођа и оснивач Хамаса шеик Амхед Јасин и Јасинов наследник и суоснивач Хамаса Абдел Азиз ел Рантиси.

Још један високи званичик Хамаса Салех ел Арури убијен је у нападу израелске беспилотне летелице у Бејруту у јануару ове године.

Извор:
РТ