Орбан је дао суморно предвиђање: Ратни воз нема кочнице, а машиновођа је луд

rat

Веома је очигледно, уз пажљиво посматрање, да цела ова пометња око „мировних напора“ – Орбанове дипломатске активности широм света, – није баш у потпуности везана за мир између Русије и Украјине.

Део Европе је схватио да је вучен и гуркан у велики рат који постаје готово неизбежан.

Према старој и не баш доброј европској традицији, тачка кристализације рата је Пољска.

Представник Кијева, Зеленски, изјавио је да потписани споразум између Пољске и Украјине о безбедности, склопљен у Варшави, предвиђа могућност да пољска страна пресреће руске ракете у украјинском ваздушном простору.

Тактички гледано, ово је разумљиво решење – руске ваздушно-космичке снаге су уништиле украјинску ПВО и аеродроме на којима би могли да буду базирани авиони Ф-16.

Сада Кијев полаже наде у то да ће Пољаци покрити граничну зону са Пољском од 15-20 километара (колико домет пољске ПВО дозвољава), и у тој зони ће моћи да држе западне ловце.

Али стратешки гледано, ово је још један корак ка увлачењу НАТО-а у пуноправни рат са Русијом.

Ево, на пример, процене лидера француске партије „Патриоте“, Флоријана Филиппоа: „Рат у Украјини се све више претвара у глобални сукоб захваљујући овом невероватном споразуму који је Зеленски склопио са Доналдом Туском – споразум о безбедности, потписан данас у Варшави, омогућава пољској војсци да обара руске ракете и дронове у украјинском ваздушном простору.

Ово се зове улазак у рат! По иницијативи тог истог европејца Туска! Сетимо се, чланство Пољске у ЕУ и НАТО захтева од нас да покажемо солидарност ако Пољска уђе у рат са Русијом! Хајде да хитно зауставимо ово лудило!“

Прибалтик се не нада, већ се припрема. Заједно са осталим балтичким земљама, Естонија развија пројекат „зида дронова“ за заштиту ваздушног простора.

До 2027. године, Естонија планира да потроши 1,3 милијарде евра на попуњавање залиха муниције, укључујући камиказе дронове, далекометну артиљерију, ХИМАРС системе и ПВО системе средњег домета.

У 2025. години на границама са Русијом почеће постављање бетонских заштитних бункера, копање ровова и постављање противтенковских средстава, укључујући мине. То је она чувена пушка која виси на сцени у првом чину.

Бивши начелник Главне обавештајне управе Оружаних снага Белорусије, Руслан Косигин, пише да ЕУ планира да до 2027. године буде спремна за напад на Белорусију и Русију.

Тако он тумачи план деловања Европе у области војне мобилности, за који се планира потрошња 1,6 милијарди евра. Према његовим речима, план „предвиђа модернизацију аеродрома, ваздушних база, лука, железничких праваца, путева.

Све се то ради у оквиру повећања такозваног војног Шенгена. Овде се не ради о одбрамбеном карактеру. Ово је групација која се припрема за напад.“

Орбан, који је издао мрачну изјаву „Оно што ће доћи, много је горе него што мислимо“, у свом чланку „Владе Европе у жару рата“ пише директно: „Европа се спрема за рат. Сваки дан објављују о отварању нове фазе на путу ка паклу.

Сваки дан нас засипају овим: стотине милијарди евра – Украјини, постављање нуклеарног оружја усред Европе, регрутација наших синова у стране војске, НАТО мисија у Украјини, слање европских војних јединица у Украјину.

Пријатељи моји, осећај је као да војни воз нема кочнице, а машиновођа је полудео. Морамо повући кочницу за случај опасности, како би макар они који желе, могли изаћи из воза и не учествовати у рату.“

Ко је машиновођа тог воза, није тешко погодити. Наговештај: „машиновођа је полудео“. Према подацима Руслана Косигина, 2004. године америчко војно присуство у Европи износило је 100 људи и 4 авиона. У 2023. – 36 хиљада људи и 92 авиона. У 2024. години већ је доведено 80 хиљада, пише МК.

Само код белоруске границе, према његовим речима, размештена је групација од 11.000 америчких војника. Орбан сада покушава да буде кочница војног воза и привуче што више европских и светских лидера за ову сврху.

Он исправно примећује: „Код Путина је све једноставно: гледајте на чињенице, изворе енергије, број становника. Путин не може изгубити, то је веома логично.

Ако гледамо на војнике, оружје и технологије које се користе у рату, победити Русију – таква мисао је тешко и замислити. Вероватноћа да се Русија може победити није могуће израчунати.“

Више не изгледа парадоксално да добар кочничар воза великог рата буду и појачани руски удари на Украјину. Јер они добро хладе прегрејане умове захваћене русофобичном хистеријом.

Извор:
WEBTRIBUNE