Џејмс О’Брајен: Чинећи своје оружје доступним, Србија помаже Украјини да одбрани суштински принцип међународног права и ми то поздрављамо. Грушкова посета Београду није била нарочито успешна, Руси имају потешкоће да прихвате будућност

dzejms o brajen

Уочи Самита НАТО у Вашингтону, амерички помоћник државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О’Брајен одговарао је на питања новинара из Србије. Судећи по одговору на питање Н1, за Америку није тајна да се српско наоружање и муниција шаљу Украјини.

Иако НАТО самит почиње сутра, у Вашингтону су много важније домаће теме, предстојећи председнички избори и здравствено стање Џозефа Бајдена.

Управо би НАТО самит могао да одреди судбину Бајдена, јер следе бројни билатерални и мултилатерални састанци, који ће бити тест издржљивости актуелног председника.

Неке од главних тема овог самита биће стање на Пацифику и рат у Украјини. Аналитичари говоре о томе да се Западни Балкан можда неће наћи у закључцима овог самита, како је то било прошли пут.

„Сарадња и подршка Украјини су од животног значаја, јер Украјина брани основни принцип територијалног интегритета. Знам да председник Вучић говори о том принципу. Ми се не слажемо око неких примена тог принципа, али у овом контексту, оно што Србија ради чинећи своје оружје доступним – тиме помаже Украјини да одбрани суштински принцип међународног права и ми то поздрављамо“, рекао је О’Брајен.

О’Брајена смо питали и посети заменика министра спољних послова Русије Александра Грушка након писања Фајненшел Тајмс о томе да Србија извози муницију у Украјину. Одговорио је да та посета и није била нарочито успешна.

„Видели смо извештаје да је заменик министра спољних послова Русије посетио Београд. Мислим, овде смо и градимо партнерство са Србиом и државама региона. Регион припада и део је Европе. Чини се да Руси имају неке потешкоће да прихвате да је то будућност, то јест да је и Србија изабрана и да државе региона то заслужују. Резултат тог разговора, дакле, није био велико изненађење“, казао је он.

Србију ће на НАТО самиту представљати министар спољних послова Марко Ђурић.

Занимљиво је да је информација о његовом доласку прво стигла из америчке амбасаде, а потом из министарства.

Извор:
НСПМ