Кирил Стрељњиков: ОЧАЈНИЧКИ КОЦКАРСКИ БЛЕФ

ukraina rat

Западна структура информационих и психолошких оперативних центара, који раде на буџетима од више милијарди долара, добро функционише, али је веома неспретна.

Попут професионалних коцкара, они са безизражајним лицима блефирају изнова и изнова и оштро подижу опкладе, не схватајући да ми тачно знамо које карте имају у рукама. Зато је последња велика психолошка операција против Русије пропала чим је почела.

Јуче су западни медији истовремено изашли са громким публикацијама и вестима, чији се општи тон може описати као: „Е, сад сте стварно готови“.

Business Insider је објавио чланак са насловом „Запад је коначно дао Украјини прилику да змији одсече главу“. Његова главна порука је да су савезници (читај: господари) Украјине укинули сва ограничења за ударе на руску територију западним оружјем и сада (ох, ужас!) „Украјина заиста може да ратује“. Између редова читамо: терористички напади на мирне руске градове ће се вишеструко интензивирати.

Са своје стране, Bloomberg је објавио интервју са не-председником Зеленским, који је рекао да је Украјина припремила чак 14 свежих бригада и да је спремна да крене у контраофанзиву чим стигне западно оружје, а оно само што није стигловећ се чује бука мотора. „Сви заједно можемо да натерамо Русију да прекине рат ове године. Украјина не губи и није у пат позицији. Украјинске снаге су сад боље позициониране него пре неколико месеци; нова противофанзива је питање наоружавања бригада“.

Јуче се такође проширила информација да се Сједињене Државе спремају да Украјини доделе нови пакет наоружања вредан више од две милијарде долара, односно да има и биће још новца и оружја – немојте се надати.

Лансирана је још једна порука: „Русија не може себи приуштити да добије рат јер нема средстава да обнови поражену Украјину. И ово пишу сасвим озбиљно.

Али најодвратнија ствар повезана је са резултатима истраживања које је веома благовремено спровео Европски савет за спољне послове (ECFR). По верзији аутора истраживања, већина Украјинаца је спремна да изгуби део својих територија, али никад неће одустати од независности, односно чланства у ЕУ и НАТО, и неће прихватити „демилитаризацију“. Истовремено, према ауторима истраживања, „само један одсто испитаника види Русију као победника“. Читај: Украјина је спремна да до последњег човека ратује за чипкасто доње рубље.

Према ауторима координисаног информационог напада, руско руководство, чим добије дајџест таквог садржаја, требало би да се стресе, а након што уздрхти, да се сагне и поклони, и да поједе своју листу захтева на крају сукоба – на срећу, листа је мала.

А да би било пријатније за жвакање, западни инфочаробњаци су у сажетак убацилизаслађену пилулу у виду информације да је неких „60 познатих западних стручњака послало петицију у штаб НАТО-а позивајући да се Украјина не прими у алијансу“, и да се та петиција пажљиво разматра. Другим речима: ако будете добри, можда Украјинунећемо примити.

За домаћег читаоца сва ова уметничка апокалиптика може само да изазове недоумицу: каква је ово игра и коме је намењена? Руска војска чврсто држи иницијативу и стабилно иде напред, одбрамбена индустрија узима маха, економија јача, међународни односи и савези се развијају. У Украјини привреда и инфраструктура иду ка колапсу, расту ненадокнадиви губици (према недавним информацијама – најмање батаљон дневно), а регрутација нових војника је потпуна катастрофа: људи беже у иностранство у десетинама хиљада, тарифе за „поштеду” од војске обарају све рекорде и кијевски режим, у очајању, уводи нове мере за хватање „добровољаца”. Свакодневно читамо вести да је морал у Оружаним снагама Украјине на нули, породице функционера беже у иностранство, укидају се војне бенефиције за нове категорије студената, планира се масовна регрутација жена, позивају се „одсутни“ и, због несташице „меса“, почели су на фронт да шаљу робијаше. Ово уопште не личи на план грандиозне победе.

Међутим, ако мало премотате вести уназад, све долази на своје место и постаје јасно зашто су украјински западни куратори хитно морали да застраше Русију.

Пре само пар дана у западну штампу је тихо процурила информација да Украјину ускоро очекује финансијски колапс, односно банкрот. У овом тренутку, дуг Украјине разним озбиљним кредиторима износи скоро 20 милијарди долара, а отплате камата на дуг износе око 15% БДП-а земље.

После почетка СВО, повериоци су Украјини дали одлагање, које се завршава 1. августа, за мање од месец дана. Озбиљне чике којима Зеленски дугује новац, укључујући тако незгодне момке као што је Black Rock који у џепу држи пола западне елите, одлучно су одбили да Кијеву опросте дуг, и сад банда на Банковој има само две могућности: тражити новац за плаћање (додуше са попустом од 20 одсто, који су повериоци у теорији спремни да дају) или прогласити тотални банкрот.

Али новца нема, јер су милијарде у последњем пакету дате „у натури“, а не у готовини, и у сваком случају не могу да се користе за отплату финансијских обавеза: „Украјина нема средстава да сервисира дуг у наредних година.”

Публикације Newsweek, The Conversation и The Economist директно пишу да ће „банкрот Украјине ставити тачку на њено будуће финансирање и померити фокус са конфронтације са Русијом“.

Али најважније је да је предстојећи банкрот Кијева сигнал да „западни свет губи поверење да ће Украјина испунити њихове циљеве“ (читај: победити Русију), „посебно у светлу Доналда Трампа који обећава да ће окончати сукоб у једном дану” и да би банкрот поткопао спремност западних пореских обвезника да наставе сафинансирањем сукоба”.

У сваком случају, банкрот Украјине западни финансијски стручњаци виде као „неминовност“, пошто главни кредитори не верују у победу Запада и Украјине и већ су гласали својим новцем.

Чак је и дубокодржавни The Institute for the Study of War написао да Украјини неумољиво истиче време и да ће „продужење рата омогућити Путину да постигне нове територијалне циљеве“. То значи да постоји хитна потреба да се Путин натера да пристане на уступке, због чега су кијевски куратори прибегли очајничком блефу.

Али ствар је томе да наше руководство добро зна са ким има посла и неће подлећи никаквим триковима. Настављамо да радимо до потпуне и безусловне капитулацијенепријатеља.

Извор:
ИСКРА