САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

narodni-pokret-srba-sa-kim-otadzbina-1

Српско национално веће Косова и Метохије, Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ као и Српски национални форум из Грачанице дају пуну подршку покретима, странкама и грађанима који се боре против ископавања литијума у западној Србији. 

Одржавање митинга против литијума на Видовдан у Лозници показује јасну симболику да је због оваквог рударења у опасност дошла Република Србија. 

Ова три покрета Срба са Косова и Метохије већ годинама говоре да зарад голог опстанка на власти председник Србије и криминална клика око њега предају сепаратистима јужну српску покрајину. Француско-немачки предлог који је председник Србије у Бриселу прихватио а потврдио га у Охриду где се обавезао и да га спровреде у тачки два каже да Србија прихвата територијални интегритет, суверенитет и независност самопроглашене републике Косово. У преводу то значи да се власт због голог опстанка и богаћења одриче државне територије што је супротно важећем Уставу Републике Србије. 

У исто време режим Александра Вучића и он сам да би опстао на власти мења неутрални карактер Републике Србије и у вредности скоро милијарде евра продаје оружје Украјини чиме се председник Србије дичи и поноси. 

Сада је на ред дошао и литијум где се председник Србије обавезао на отварање бројних рудника пре свега у западној Србији да би испунио своје обавезе према поједним земаљама Европске уније иако је чак и врапцима познато да садашња технологија вађења литијума на бруталан начин загађује средину, ваздух, земљу и воду. У преводу то значи пустошење Србије. Иако много земље у Европи као што су Немачка, Финска, Португал и друге имају много веће резерве литијума њима ни у сну не пада на памет да га ваде јер тиме упропашћују животну средину. 

Данас је Александар Вучић главни лобиста Рио Тинта а то чини управо из разлога да би ископавањем литијума њега обезбедио за потребе Европске уније а себи доживотно владање. Сигурно је да успут он има и личне интересе. 

Због свега наведеног Српско национално веће Косова и Метохије, Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ као и Српски национални форум из Грачанице поздрављају учеснике видовданског скупа у Лозници уз констатацију – нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може!          

Косовска Митровица
28.06.2024. године  

Информативна служба
          Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“,
Српског националног већа Косова и Метохије
и Српског националног форума