Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

DCIM100MEDIADJI_0633.JPG

У манастиру Свете Тројице у Кули свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум и више свештенослужитеља епархије. Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 300 светосаваца. Неки од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници уз клечање и молитву плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе Ђуро и Бранка Шипош и Дамир и Ивана Мујић, сви из Новог Сада. За идућу годину су се пријавили Никола Иконић из Новог Сада и Фрањо Бортик из Куле.

Затим се архипастирском беседом присутном монаштву и народу обратио Владика Наум. У својој беседи владика је поред осталог рекао:

“Наше спасење и све што нам Бог даје, даје нам кроз Духа Светога, све благодатне дарове. Да бисмо примили друге дарове благодати Духа Светога, браћо и сестре, потребно је да се трудимо и најпре да негујемо молитву у души нашој, она нам доноси све друге благодатне дарове Духа Светога.  Ако се човек не моли неће примити дарове Духа Светога, ако се не каје, дакле, неће примити дарове Духа Светога. Сетимо се само најкрупнијих плодова Духа Светога – светих отаца у Цркви Божијој који су великим трудом, покајањем и молитвом, Светим Тајнама у светим врлинама задобили Духа Светога, обожили се, постигли свој циљ.

Нека би Господ дао да останемо на путу светих отаца, на путу Светога Саве, Светог Николаја, Светог Јустина, Светог нашег владике Артемија, да се држимо светога предања, браћо и сестре, јер много тога није записано ни у Јеванђељу ни у канонима, него се само усмено прима, од духовнога оца. Према томе следимо пут нашег духовнога оца владике Артемија и ништа не бринимо за наше спасење, Дух Свети ће све уредити, све умудрити и довести до коначнога циља нашег, а то је обожење тј. спасење у Исусу Христу Господу нашем коме са Оцем и Духом Светим нека је и од нас свака слава част и поклоњење кроза све векове и сву вечност. Амин.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је приређен пригодни програм.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ