САД и Јерменија најавиле да намеравају да своје билатералне односе подигну на ниво „стратешког партнерства“

dzejms o brajen

САД и Јерменија су најавиле да намеравају да своје билатералне односе подигну на ниво „стратешког партнерства“, при чему Вашингтон помаже Јеревану у трговини, војним питањима, изменама правосудног система и демократској пракси.

Јерменски министар спољних послова Арарат Мирзојан угостио је у уторак у Јеревану помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмса О’Брајена. У заједничком саопштењу објављеном том приликом се „указује на тежње Јерменије ка ближој сарадњи са евроатлантским институцијама и Западом“.

„Сједињене Државе и Јерменија су поново потврдиле своју посвећеност заједничким демократским вредностима и циљу Јерменије који је демократски, просперитетан и миран“, наводи се у саопштењу.

Односи између две земље требало би да буду унапређени у наредној години, поручили су О’Брајен и Мирзојан. Обе стране ће наставити да шире трговинске везе, заједно са „повећањем сарадње на санкцијама и контроли извоза“.

САД ће понудити „комерцијална решења у нуклеарној енергији и обновљивим изворима“ енергије како би промовисале „безбедност снабдевања храном и енергетску независност“ Јерменије, наводи се у саопштењу.

Вашингтон је такође обећао да ће наставити „трансформацију одбране“ Јерменије кроз дугогодишње партнерство са Националном гардом Канзаса, док помаже јерменској полицији да „повећа одговорност и одрживост“.

Јереван је признао „значајан допринос САД напорима за реформу сектора правде у Јерменији“, док су САД саопштиле да ће наставити да подржавају јерменске „напоре усмерене на подстицање непристрасности, интегритета и независности“ као и институције „фокусиране на спречавање и борбу против корупције и транснационалног организованог злочина“.

САД су такође обећале више средстава за „снажно грађанско друштво и независно медијско окружење“ у Јерменији.

Јерменија је већ дуго чланица Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), војног савеза на челу са Русијом. Премијер Никол Пашињан је, међутим, замрзнуо чланство Јеревана у ОДКБ након што је окривио Русију да није спречила Азербејџан у преузимању спорног региона Нагорно-Карабах.

Руске мировне снаге биле су распоређене у региону 2020. године, након што је Азербејџан повратио делове Нагорно-Карабаха у сукобу са локалним јерменским милитантима. Пашињан је признао суверенитет Бакуа над тим регионом, рекавши да је губитак дуго био неизбежан.

Пашињанова влада такође je посегнула за Француском због сарадње у домену војне технологије и наводно је понудила своју земљу као могућу дестинацију за тражиоце азила које је Велика Британија одбила.

Прошлог месеца, О’Брајен је посетио Јерменији суседну Грузију у покушају да спречи владу у Тбилисију да усвоји закон о „страним агентима“. Његове претње санкцијама и ускраћивањем средстава за „подршку демократији“ на крају су се показале неуспешним.

Извор:
НСПМ