Форбс: С ким је Весић парафирао уговор и ко је особа која ће надгледати рушење Генералштаба

abesera-mali-vesic

Kо је Ашер Абесера, који је ставио параф на уговор, а своје лице на заједничке фотографије с министром Весићем и министром финансија Синишом Малим

Министарство грађевинарства информисало је јавност да је у име Владе Србије потписан уговор о ревитализацији комплекса бившег Генералштаба и Министарства одбране (некада званично Савезног секретаријата за народну одбрану).

Информација се на сајту нашла тек у 19:40, а како се наводи, уговор је потписан са фирмом „Affiniti Global Development“.

С ким је то ресорни министар потписао уговор?

Евидентно је направљена грешка јер реч Affiniti није исправно написана. Додатни проблем је то што се име ове фирме – Affiniti Global Development – на интернету не може наћи осим у вестима са портала из Србије.

Пробали смо и са базама компанија, али у мноштву фирми које садрже назив Affinity, ниједна не садржи тачно ове три речи.

Да ли је министар потписао уговор с непостојећом фирмом или ПР служба министарства није правилно пренела њен назив или је реч о тек основаној компанији формираној за овај посао, још неко време ће остати непознаница.

Притом, Министарство је назива угледном америчком компанијом.

Да, по обичају за наше поднебље, недостају информације може се видети и по томе да поједини медији као директора ове фирме наводе Џареда Кушнера, а други Ашера Абесеру.

Потписник уговора воли културу и ради на велико

И ко је Ашер Абесера, који је ставио параф на уговор, а своје лице на заједничке фотографије с министром Весићем и министром финансија Синишом Малим, који је присуствовао чину потписивања.

Према тврдњама америчких медија, он је особа која ће водити реализацију пројекта у Београду.

По ономе што се може закључити из доступних информација, он је тај који је стручна половина овог двојца, који се бави избором и развојем некретнина, док је Кушнер инвеститор који обезбеђује новац и користи свој утицај и позицију да договори послове.

Кушнер је на удару америчке јавности и медија посебно зато што је највећи део новца за његове пословне подухвате стигао из Саудијске Арабије.

Абесера је готово две деценије у послу с некретнинама. Основао је 2013. компанију Livwrk и оно што је занимљиво, на свом сајту посебно истиче „културну инфраструктуру“ односно „развој инфраструктуре која се сусреће с културом“. Улаже у објекте који имају богату историју и културолошку вредност, које потом реконструише и претвара у канцеларијски и комерцијални простор и простор за становање и тако доноси додатну вредност заједници (која има посебно место у америчком друштву).

На сајту Livwrk-а истакнуто је 11 пројеката од којих је осам у Њујорку, један у Лос Анђелесу и два у Мајамију и они одговарају поменутој стратегији јер су неке од њих старије и више од 100 година (једну од њих изнајмила је Маскова компанија Тесла Моторс за своје просторије на источној обали).

Улога компаније у тим пројектима најчешће је била развој дизајна, управљање изградњом односно реконструкцијом, маркетинг и изнајмљивање.

С једне стране, Абесерин приступ развоју зграда поклапа се са жељом јавности да Генералштаб остане какав јесте и да буде обновљен. С друге стране, Livwrk је ове зграде куповао и реконструисао што намеће питање ко ће бити власник две зграде на углу Немањине и Кнеза Милоша.

У саопштењу Министарства се то питање не помиње већ је само наведено да ће земљиште бити дато у закуп. Заправо, нико и не очекује да ће постојеће зграде уопште опстати.

Све време се говори о реконструкцији коју многи перципирају као обнову постојећих објеката, али се на крају вести наводи цитат Абесере који каже да „реконструкција не подразумева само изградњу зграда…“.

Да ли је реч о погрешном преводу или потписник дефинитивно планира рушење зграда и градњу модернијих које смо видели на илустрацијама, остаје да се види.

Према објављеним илустрацијама, реч је о новим модерним зградама, али је такође очигледно да би тако масивни објекти тешко стали у постојећи простор и уз то је или неко направио грешку при цртању или би пројекат због својих габарита подразумевао и рушење суседне, старе зграде Генералштаба у улици Кнеза Милоша.

У овом тренутку, изгледа да се питање власништва над зградама не поставља јер ће вероватно бити срушене. С друге стране, ни прве илустрације Београда на води представљене јавности не одговарају ономе што је данас тамо изграђено.

Стратегија Абесере

Ако је Абесера тај који ће водити цео пројекат, из његовог бизниса може се закључити да је пет услова потребно да буду испуњени да би се определио за улазак у посао. Већину, ако не и све, испуњава Генералштаб па и не чуди зашто су Американци бацили око на ове објекте.

Први услов је да је реч о премијум локацији, да је реч о празној згради и да постоји могућност да јој се промени намена.

Други је да то буду објекти А и Б класе које путем издавања дају висок поврат новца у односу на упоредиве објекте.

Трећи је да има између 4.500 и 23.000 квадрата простора за изнајмљивање, као и да је најмања тржишна капитализација пројекта од 15 милиона до 500 милиона долара.

Четврти је да то буде зграда која ће имати мешовиту употребу (простори за становање, канцеларије, продавнице, ресторани, садржаји у домену културе, рекреативни садржаји и забава).

И на крају, пети услов је да буде близу јавног превоза односно на мање од пет минута пешке од метроа, аутобуса и других видова превоза.

Евидентно је да зграде Генералштаба и Министарства одбране испуњавају ове услове, а из ових стратешких праваца може се наслутити да ће садржаји на овој локацији служити генерисању прихода од изнајмљивања (што је начин на који и Трамп остварује зараду од својих некретнина).

Кушнер, Гренел, Трамп

Медији су још раније у први план стављали Џареда Кушнера, зета Доналда Трампа, као главног човека у овом послу. Он је тај који има компанију сличног назива – Affinity Partners. И сам је потврдио да улази у ову инвестицију постављајући информације и слике на друштвеним мрежама.

Њујорк тајмс јуче је известио да је „српска влада одобрила уговор с Џаредом Кушнером“ о изградњи луксузног хотела. Како је истакнуто, Кушнер планира да реализује пројекат изградње хотела вредан 500 милиона долара у партнерству с Ричардом Гренелом. За Гренела се подсећа да је први предложио да амерички инвеститори покушају да обнове ову локацију бомбардовану пре 25 година.

У тексту се додаје да је посао повезан са Affinity Partners, три године старим инвестиционим фондом који располаже са три милијарде долара, а које је добио од фонда из Саудијске Арабије. Подсећа се и да је Доналд Трамп хтео још 2013. да гради хотел на истој локацији.

За Кушнера је ово највећи пројекат који ради његова фирма од оснивања, пише Њујорк тајмс и додаје да је планиран хотел, малопродајни простор и 1.500 стамбених јединица, уз музеј и меморијални комплекс. Кушнерова компанија саопштила је да ће меморијални комплекс бити у власништву државе која ће њиме и управљати.

Везе Кушнера и Абесере

Њујорк тајмс истиче и да ће Кушнер овај пројекат развијати са дугогодишњим партнером Ашером Абесером, који ће надзирати изградњу. Додаје се и да је део посла договор да се с Владом Србије дели профит од комплекса који ће имати три блока односно зграде (држава ће наводно узимати 22 одсто добити).

Амерички лист наводи да је пројекат такође изазвао пажњу Демократа у САД и да су у Комитету за надзор и одговорност тражили од Републиканаца да се испита овај посао, али Републиканци још ништа нису предузели.

На интернету је доступна заједничка фотографија Кушнера и Абесере, али и Ашерове потврде да су сарађивали. Такође, за бројне медије је, у време када је Трампов зет постао саветник у Белој кући, говорио о Кушнеру и хвалио га. Један пример је и изјава да је Кушнер тип особе која, иако је продао некретнине вредне милијарде долара, почисти након састанка чак иако састанак није био у његовој канцеларији.

У тексту из 2020. Абесера је за Бизнис инсајдер рекао да је двојац заједнички инвестирао у пет пројеката с некретнинама пре него што је Кушнер ушао у политику као саветник свог таста, и остали су сувласници у два (на другом месту је појаснио да је Кушнер три пројекта напустио и пре њиховог завршетка).

Повод за текст била је Абесерина куповина тржног центра у Лос Анђелесу која је наишла на велики отпор и протесте локалног становништва (доминанто афроамеричког). Демонстранти су се окупљали испред његове куће (сматрали су да иза целог посла стоји Кушнер). Протестовали су и испред Абесерине канцеларије, слали му претеће гласовне поруке и делили летке његовим комшијама. Оптуживали су га да инвестицијом подстиче џентрификацију у тој заједници – претварањем деградиране зграде у простор за добростојеће купце утиче на структуру становништва јер ће сиромашнији напустити крај.

Абесера је изјавио да су противници пројекта као кључну критику наводили његове раније послове с Кушнером, али је он у тексту инсистирао да „више нема блиске пословне везе с Кушнером“ (у то време већ четири године). „Брзо сам оптужен да сам погрешан човек за овај пројекат и да ће Кушнер тајно бити у овом послу. Ни Џаред ни његова породица ни на који начин нису укључени и ако би питали да се укључе у посао рекао бих – не, не можете да учествујете“, рекао је Абесера за Бизнис инсајдер.

На другом месту био је још експлицитнији:

„Никад нисам порицао да смо имали, и „имали“ је кључна реч, однос у прошлости са Kushner Companies“, рекао је Абесера. „Увек сам говорио да смо имали пет послова пре него што је Џаред отишао у Белу кућу. Не само пре него што је отишао у Белу кућу већ и пре него што је ушао у универзум политике. Није постојао инструмент који би предвидео да ће његов таст постати председник, и да ће он радити тамо. И пре него што је отишао у Белу кућу, престали смо да говоримо и да обављамо послове. Никад нисам упознао Трампа. Никад нисам имао ниједан посао с њим“.

Потреба да се „отресе“ веза са Кушнером на трећем месту га води још даље: „У време кад смо радили заједно, нису имали никакве везе с политичком платформом“. Рекао је још да је Џаред Кушнер био демократа, либерал, који је обављао пуно ствари за заједницу, у јавним кухињама, добротворним програмима и да је био другачији од човека којег видимо данас (у време када је био саветник у Белој кући). „Та ствар је дошла из ведра неба, да је мој партнер доспео до тога да ради за таста који је постао председник. То није било ни у картама ни у универзуму у којем сам ја“.

Сарадња је очигледно обновљена (или никад није престајала).

Вундеркинд за некретнине

Медији наводе и да су сарађивали на пројекту Дамбо Хајтс, реконструкцији централе Јеховиних сведока у Њујорку. Када су се 2009. преселили у други део Њујорка, Livwrk је 2013. купио централну и још пет околних зграда.

За тај пројекат Абехсера је рекао да су он и Кушнер хтели да створе простор у којем би људи могли да живе, раде, једу, пију и вежбају, без жеље да оду. Идеја им је била да и друге зграде у околини реконструишу како би створили посебну врсту кампуса односно културолошке заједнице.

У тексту из 2017. портал Bridge назвао га је вундеркиндом за некретнине.

Рођен је у Лос Анђелесу. Отац је пореклом из Марока, који је своју каријеру градио у продукцији ТВ реклама. Иако већину пројеката има у Њујорку, Ашер посебно истиче да је из Лос Анђелеса. Мајка му је пета генерација рођена у том граду.

За Ашера се наводи да је са 15 година почео да ради на бензинској пумпи, а каријеру у сектору некретнина почео је преко праксе у једној фирми. Посао је добио у компанији Two trees management, која је Дамбо претворила у један од најскупљих резиденцијалних делова Њујорка. Дејвид Валентас из компаније Two trees рекао је да су Абесеру запослили да продаје станове и да је био невероватно успешан.

Како је развио идеју о новом приступу развоју некретнина, Абесера је напустио Two trees да би 2013. покренуо Livwrk. Тај нови приступ била је мешовита употреба некретнина, посебно усмерена ка томе да задовољи укусе и потребе миленијалаца. Заинтересовао се за објекте Јеховиних сведока, позвао Кушнера да учествују, обезбедио инвеститоре и дали су бољу понуду од његове бивше фирме.

Иван Радак

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ