Раскошне одежде Стефана Лазаревића и Ђурађа Бранковића: Нови експонати у Историјском музеју Србије

Раскошне одежде Стефана Лазаревића и Ђурађа Бранковића: Нови експонати у Историјском музеју Србије

Изложба „Чекајући сталну поставку“ открива богату историју Србије, која има за циљ да освежи наше колективно сећање на одређене периоде српске историје

Два нова експоната део су изложбе „Чекајући сталну поставку“ у Историјском музеју Србије. Реч је о реконструкцијама одежди деспота Стефана Лазаревића и деспота Ђурађа Бранковића, које је израдила костимограф Јелена Стокућа са тимом сарадника. Оне су представљене на посебно дизајнираним луткама вајара Дарка Кузмановића.

Одежда деспота Стефана Лазаревића рађена је према фресци из манастира Манасија и красе је раскошни орнаменти. Одежда деспота Ђурђа Бранковића, инспирисана повељом из манастира Есфигмен, украшена је драгим камењем и везеним орнаментима.

Поред њих, изложба је богатија за бројне нове експонате, попут оловног печата Стефана Немање, реконструкције жезла цара Душана и царице Јелене, кристалног бокала са грбом Краљевине СХС, као и слике „Краљ Петар I Карађорђевић на воловским колима“ Миодрага Петровића.

На овој изложби већ су премијерно представљене и круне и одежде средњовековних владара и владарки, укључујући цара Душана, царице Јелене, краља Милутина, краљице Симониде и многих других.

Изложба „Чекајући сталну поставку“ открива богату историју Србије, која има за циљ да освежи наше колективно сећање на одређене периоде српске историје.

Изложба „Чекајући сталну поставку“ ће и у наредном периоду бити обогаћивана новим оригиналним предметима, као и новим реконструкцијама одежди и круна средњовековних српских владара, као што су круне краља Михаила Првог Војисављевића и краља Твртка Првог Котроманића, које су у процесу израде.

Извор:
РТ