ВУЧИЋ: Надам се да ће странци водити пар ресора у новој Влади

vucic amer i nemac
ПОНОВИО ДА НИЈЕ ЗАИНТЕРЕСОВАН ДА БЕЗ ИЗБОРА БУДЕ ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ
  • На питање да ли ће СНС преузети место министра финансија, Вучић је рекао да СНС ништа не преузима и да ће тражити да бар један од та два ресора води страни стручњак који није члан СНС.
  • Он је рекао да преговора са неколико странаца, које би желео да види у Влади и да се нада да ће бар два ресора водити инострани експерти.
  • Вицепремијер потврдио је да је имао контакте са сарадницима бившег шефа ММФ Доминика Строс Кана
  • Говорећи о односу са премијером Србије и социјалистима, Вучић рекао да никада, па ни сада, није условљавао Дачића да напусти министарство полиције. Па подвукао: „А могао сам и условљавање би било прихваћено“
  • Одговарајући на питање – да ли је присуствовао делу разговора лидера владајуће коалиције у коме је, како је пренео Динкић, Дачић рекао да Вучић атакује на место премијера – Вучић је рекао да о томе не може да говори, али да је премијер то рекао још отвореније него што је пренето
  • Упитан – да ли је размишљао о проширивању парламентарне већине још неким странкама – он је рекао да се многи нуде, да их нико није позвао и да апсолутно о томе није размишљао

СРПСКА напредна странка наставља рад у влади, изјавио је данас председник странке Александар Вучић.

Вучић је након седнице Председништва странке, посвећене понуди премијера Ивице Дачића да влада настави рад без УРС-а и Млађана Динкића, казао да су чланови Председништва имали тешку дилему и да је већина била за изборе.

„Замолио сам их да прихвате да због стабилности земље то не чинимо у овом тренутку и они су то прихватили“, рекао је Вучић.

Он је додао да је пред Србијом неколико важних уговора и послова и да нам нестабиллност не би донела ништа добро.

Вучић је рекао да је у разговорима о реконструкцији владе покушао да нађе компромис и решење желећи да то решење буде најбоље за Србију. Он је додао да није покушавао да добије јефтине политичке поене, нити се СНС и једног тренутка силила, ни понашала бахато, а то неће чинити ни у будуће ни према партнерима ни према политичким противницима.

Напредњаци су имали намеру да наставе са истим партнерима, додао је и то не зато што се „у свему слажемо са Дачићем и Динкићем“, већ зато што је добро да више глава размишља о будућности Србије и зато што сматрају да би била велика одговорност да само једна политичка снага у земљи доноси све одлуке.

Били смо спремни на разговоре са Динкићем, мада је то данас непопуларно. Покушавали смо да нађемо компромис и најбоље решење за Србију“, рекао је он.

Лидер СНС је истакао да је имао намеру да Влада настави са истим партнерима, „јер је боље да више глава одлучује“, као и да је одлука била тешка и да је он замолио Председништво да се не иде на изборе.

„Они су то једногласно прихватили. Избори нису најбоље решење за Србију. Пред нама је безброј важних уговора, стабилност је важна. Највећи проблем, који често изгледа као нерешив, јесте атмосфера у којој Влада ради и изругивање свега што Влада ради. Ништа није добро, па чак ни кад се доведу највећи стручњаци“, рекао је Вучић након седнице која је трајала око два сата.

Вучић је истакао и да је СНС је био сагласан са Динкићевим захтевима који су се тицали ресора СНС, као и да очекује Динкића на сутрашњем потписивању уговора са Јатом.

Образлажући одлуку да СНС настави рад у влади, Вучић је казао да тај рад убудуће мора бити још стриктније и јасније ограничен резултатима који „морају бити свакодневни“.

Премијер Дачић га је непосредно пред јучерашње обраћање јавности обавестио да не види владу са било којим чланом УРС, казао је Вучић и подсетио да је СНС променила четири министра који су при том председник и потпредседник странке и да је жеља била да и остали то увиде.

Први потпредседник Владе Србије је најавио и да ће разговарати са странцима да преузму неколико ресора у новој Влади, као и да ће имена нових министара бити позната после 20. августа.

Измена коалиционог споразума и Закона о Влади и министарствима биће на седници у Скупштини 25. или 26. августа.

Говорећи о односу са премијером Србије и социјалистима, Вучић је рекао да никада, па ни сада, није условљавао Дачића да напусти министарство полиције.

„А могао сам и условљавање би било прихваћено“, рекао је лидер напредњака, из чијих су редова поједини функционери ових дана говорили да би Дачић требало да се одрекне једне функције.

Упитан шта је заправо нуђено Динкићу, Вучић је рекао да то није пијаца и да Динкићу ништа није нуђено, да је Дачић на разговорима рекао да Динкић више не може да буде министар финансија и економије, али да може да буде нешто друго.

„Онда је Динкић дошао са својим предлогом. За мене је оно што се тиче СНС било прихватљиво, а за Дачића није“, рекао је Вучић, наводећи да је разлог вероватно био ресор који води Расим Љајић.

Вучић је нагласио да ће СНС наставити још стриктније да ради, да ће провере бити још чешће а да ће прва велика провера бити већ за шест месеци.

Упитан – да ли очекује да СПС сада порасту апетити – он је рекао да га се „апетити не тичу, већ само резултати“, а да се зна шта ће се догодити ако њих не буде.

Вучић је још једном поновио да није заинтересован да без избора буде премијер.

Он је одговарајући на питање да ли је присуствовао делу разговора лидера владајуће коалиције у коме је, како је пренео Динкић, Дачић рекао да Вучић атакује на место премијера, Вучић је рекао да о томе не може да говори, али да је премијер то рекао још отвореније него што је пренето.

„Ја сам недвосмислено поновио и пред Дачићем и пред Динкићем да нисам заинтересован за то место без избора, а то са рекао и вама, и ја се тих речи држим“, рекао је Вучић.

На питање да ли ће СНС преузети место министра финансија, он је рекао да СНС ништа не преузима и да ће тражити да бар један од та два ресора буде страни стручњак који није члан СНС.

Он је рекао да преговора са неколико странаца, које би желео да види у Влади и да се нада да ће бар два ресора водити инострани експерти.

Такође, потврдио је да је имао контакте са сарадницима бившег шефа ММФ Доминика Строс Кана.

На питање – да ли очекује да СПС понуди смену још неког од министара – Вучић је кратко рекао да не би искључио такву могућност.

Упитан – да ли је размишљао о проширивању парламентарне већине још неким странкама – он је рекао да се многи нуде, да их нико није позвао и да апсолутно о томе није размишљао.

На питање да ли је Сузани Грубјешић нудио место главног преговарача са ЕУ и да ли се зна ко ће то бити, он је одговорио да је то било у тренутку када је очекивао да ће УРС остати у Влади, а да се о томе ко ће бити главни преговарач још разговара.

ФАКТИ.ОРГ