Украјини је дозвољено да гађа Русију западним оружјем

stoltenberg glavcev

Прихваћен и предлог да алијанса помогне Кијеву системима ПВО, укључујући и ракетне системе „патриот”

Софија – НАТО је у Софији демонстрирао јединство у подршци Украјини, позвао на њено јачање и направио корак ка отварању пута Кијеву да може да користи војну помоћ за удар на војне циљеве на руској територији. Парламентарна скупштина НАТО-а, која заседа у бугарској престоници, усвојила је декларацију да Украјина треба да добије ту дозволу, иако је девет делегата у скупштини гласало „против”. До сада земље чланице НАТО-а нису дозвољавале Кијеву да користи донирано оружје за гађање циљева на руској територији, иако је украјински председник Володимир Зеленски позивао западне партнере да то дозволе војсци његове земље.

Генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг данима је инсистирао да се Украјини треба дозволити да користи војну помоћ за ударе на легитимне војне циљеве на руској територији, а у Софији је прецизирао да то не може бити одлука НАТО-а, већ држава чланица које шаљу оружје Кијеву. Прихваћен је и предлог да НАТО помогне Украјини системима ПВО, укључујући и „патриот”. Скупштина је такође препоручила стварање Центра за демократску одрживост у седишту НАТО-а у Бриселу да би се, како је речено, заштитиле основне демократске вредности алијансе борбом против дезинформација.

Вршилац дужности премијера Бугарске Димитар Главчев је потврдио да ће Софија наставити да подржава Кијев, али је нагласио да се никад није разговарало о слању бугарских војника у Украјину. „Главни циљ НАТО-а није да се бори против рата, он треба да спречи рат. Циљ НАТО-а је мир”, рекао је генерални секретар Јенс Столтенберг приликом отварања Парламентарне скупштине НАТО-а у Софији.

Он је истакао да је војна помоћ алијансе Украјини помогла тој земљи да ослободи 50 одсто територије коју је Русија окупирала на почетку рата, али и да су одлагања обећане помоћи имале негативне последице на актуелну ситуацију на фронту.

Председник Парламентарне скупштине НАТО-а Михал Шчерба је рекао да ће Украјина бити слабија „ако наставимо да подржавамо земљу половичним мерама”. Истакао је да у војној помоћи украјинска противваздухопловна одбрана мора имати приоритет.

Столтенберг је пред пленарну седницу Парламентарне скупштине НАТО-а у бугарској престоници навео три теме предстојећег састанка алијансе у Вашингтону у јулу – унапређење одбрамбених способности савезника, подршка Украјини и глобална партнерства са фокусом на подручја Азије и Пацифика.

Приметно одсуство председника Бугарске

Састанак је прошао уз приметно одсуство председника Бугарске Румена Радева, који је већ неколико дана ван Бугарске. „Сваки дан рата је губитак, не само за Русију и Украјину већ и за све земље чланице ЕУ”, изјавио je Радев током посете у Мађарској, залажући се за дипломатско решење конфликта. „То неће бити учињено са више наоружања, уз слање трупа из земаља чланица НАТО-а на територију Украјине”, рекао је Радев, истичући да „немогућа победа над Русијом не може бити једини излаз”. „Рат у Украјини мора да се реши дипломатским путем”, рекао је и мађарски председник Тамаш Шујок, који се састао са Радевом.

Извор:
ПОЛИТИКА