Прослава храмовне славе у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

ksenofont kolac

На празник Преноса моштију Сетог Николаја Мирликијског, 22. маја, у истоименом манастиру у Лозници код Чачка, свечано је прослављена храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Хорепископа старорашког и Лозничког Г.Г. Николаја и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном сабрању је присуствовало монаштво епархије и око 250 верника. Неки од њих су се причестили пречистим Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су част Светог Николаја принели сестринство манастира, ктитор манастира Милоје Стевановић из Чачка и овогодишњи домаћини славе: Миленија и Марија Марковић, Иван, Марина и Илија Крсмановић, Владимир и Сандра Веселиновић, сви из Рашке. Домаћини славе за наредну годину су: Зоран Шпајаковић, Владимир Јевђевић и Лела Јованчић, сви из Чачка .

Након Литургије Владика Ксенофонт је у својој архипастирској беседи поучио своју паству:

„Веселиће се и радоваће се, као што и чусте Господ да каже у данашњем Јеванђељу: ‘Радујте се и веселите се у онај дан’, веселиће се и радоваће се они који вјерују у васкрслога Христа, који светитеље Његове достојно поштују и достојно их прослављају, и кажем како би требао читав наш народ да га прославља са свијећом, са кандилом, са иконом, са колачем, са житом, са молитвом, са побожном пјесмом а не са неким раскошним, непобожним, нехришћанским слављима каква, нажалост, и сами знате врло често бивају. Иако смо тога свјесни нећемо да очајавамо, они који очајавају завршавају као Јуда, а ми нећемо да очајавамо него ако смо и сагријешили кајаћемо се као Петар и Петру ћемо се придружити сузама нашим, придружићемо се апостолу Томи који стави прсте своје и стави руку своју у ребра Христова, придружићемо се хору Мироносица жена чију недељу још увијек ето прослављамо и чули сте да смо и њихове пјесме пјевали и придружићемо се свим тим дивним светитељима Божијим који су Христа прослављали животом својим, смрћу својом, а и сада Га прослављају заједно са Оцем и Духом Светим кроза све вјекове и сву вјечност. Амин. Боже дај свакоме од нас који је име Божије данас призвао тако и да буде.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне које су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је проређен пригодни програм.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ