„Косово“ постало придружени члан Парламентарне скупштине НАТО-а

nato

Током гласања уздржано је било 14 чланица, једино је Мађарска била против

Парламентарна скупштина НАТО-а донела је данас одлуку о унапређењу статуса тзв. Косова, из улоге посматрача у статус придруженог члана те организације, преноси „Косово онлајн“.

Одлуку је саопштио посланик Покрета Самоопредељење Дритон Хисени.

Током гласања уздржано је било 14 чланица, једино је Мађарска била против. 

Придружени члан је постала и Малта.

„Напредак статуса долази након неколико година одличне сарадње између Скупштине Републике Косовои Парламентарне скупштине НАТО-а. Од јуна 2014. били смо представљени као делегација посматрача“, написао је Хисени на Фејсбуку, који је и председавајући косовске делегације у Парламентарној скупштини НАТО-а.

Делегација Скупштине Србије, која је учествовала на састанку Парламентарне скупштине НАТО-а у Софији, писмом је затражила од ове скупштине да тзв. Косову не да статус придруженог члана.

Делегација Србије састала се са шефом америчке делегације при НАТО Мајклом Тарнером, коме је писмо уручила председница Скупштине Србије Ана Брнабић.

Србија је у писму позвала посланике Парламентарне скупштине НАТО-а да не одобре унапређење статуса „Косова“ од посматрача до придруженог члана, наводи се у саопштењу Скупштине Србије од 26. маја.

Претходно је председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позвао „све земље савезнице да данас на Парламентарној скупштини НАТО-а подрже унапређење статуса ‘Косова’ од посматрача до придруженог члана Алијансе“.

Како је навео, то ће бити значајан корак ка пуноправном чланству.

Извор:
РТ