Изасланик папе Фрање на прослави Миланског едикта у Нишу

nadbiskup-kardinal-Andj

Милански надбискуп кардинал Анђело Скола биће изасланик папе Фрање на прослави поводом 1700 година Миланског едикта у Нишу. У град ће бити донета и реликвија Христовог крста

МИЛАНСКИ надбискуп кардинал Анђело Скола (70) биће изасланик папе Фрање на прослави поводом 1700 година Миланског едикта у Нишу, потврдио је за „Новости“ жупник овдашње цркве Узвишења светог Крижа, фра Нико Јосић.

Скола је познат по напорима на остварењу контаката с муслиманским и православним заједницама и један од најближих сарадника папе Бенедикта ЏВИ који га је и именовао за представника Католичке цркве на обележавању јубилеја у Нишу.

Кардинал Скола ће у Србији боравити од 19. до 22. септембра. Програмом је предвиђено да се првог дана, 19. септембра у Београду састане са председником Србије Томиславом Николићем и српским патријархом Иринејем.

– Наредног дана кардинал Скола иде у Ниш. Пре подне, примиће га градски челници и епископ нишки др Јован, када ће свечано бити отворен и споменик који ће поводом јубилеја Миланског едикта Света столица поклонити граду Нишу и он ће бити потврда духа толеранције и суживота хришћана који живе у овом граду. Увече, кардинал Скола ће у жупској цркви учествовати у ноћном бдењу са младима – каже фра Јосић.

Најсвечаније ће бити 21. септембра, када ће на градском стадиону „Чаир“, са почетком у 11 сати бискуп Скола са кардиналима, надбискупима и бискупима, као и свештеницима из региона који ће доћи у Ниш, служити свету мису, пред, како се очекује, најмање 20.000 верника и ходочасника из Србије и иностранства.

У току ноћног бдења у цркви Узвишења светог Крижа биће изложена честица – реликвија Христовог крста и тиме ће овај храм постати ходочасничка црква. По традицији хришћанске цркве, тај крст је пронашла царица Јелена и мали део њега биће смештен и трајно чуван у поменутој цркви (поклон кардинала Сколе).

Према речима фра Нике Јосића, кардиналу Сколи ће ово бити прва посета Нишу – родном граду цара Константина, а у Београду је био пре три године. Град Ниш и Милано су побратимски градови, па ће и нишка и миланска црква бити побратимске.

Централно обележавање годишњице Миланског едикта у Нишу ће бити 6. октобра, када ће се, како је раније најављено, у храму Светог цара Константина и царице Јелене служити света архијерејска литургија у присуству српског патријарха Иринеја и других великодостојника из Европе, чији списак још није објављен.

Д. Стојановић / НОВОСТИ