Кобахидзе тврди да му је из ЕУ прећено да ће завршити као Фицо, Европска комисија негирала тврдње

Irakli-Kobakhidze

ТБИЛИСИ – Грузијски премијер Иракли Кобахидзе оптужио је данас Европску унију за застрашивање. У саопштењу објављеном на Фејсбуку, Кобахидзе тврди да се његова влада суочава са „увредљивим уценама” са Запада и наводи да је високи званичник ЕУ наговестио да би могао да се суочи са истом судбином као и словачки премијер Роберт Фицо, који је упуцан четири пута раније овог месеца, пренео је Политико.

„Претња изречена током телефонског разговора са европским комесаром била је запањујућа”, написао је он. Према његовим речима, европски комесар је током разговора навео низ мера које западни политичари могу да предузму након што Грузија усвоји закон о транспарентности.

„Набрајајући те мере, (комесар) је рекао ‘погледај шта се десило са Фицом, треба да будеш веома опрезан“’, нагласио је Кобахидзе. Он је, такође, повезао атентат на словачког лидера, која се догодила 15. маја, када је 71-годишњи осумњичени признао да је деловао сам, са обавештајним службама земље „уско повезане са Партијом глобалног рата”.

Ова фраза, која се односи на мрачну заверу која је наводно одговорна за увлачење Украјине у сукоб са Русијом, одражава пропаганду Кремља и користили су је неколико пута политичари из владајуће партије Грузијски сан последњих недеља, навео је Политико.

Одговарајући на Кобахидзеове тврдње, портпарол Европске комисије рекао је за бриселски портал да то није тачно. Ускоро се очекује формално негирање, Кобахидзе није пружио никакве доказе који би поткрепили његове језиве наводе, навео је портпарол ЕК, преноси Танјуг.

Извор:
ПОЛИТИКА