Генерална скупштина УН о резолуцији о Сребреници на РТРС у 16.00; Звона на православним црквама за спасење

poonsno

Генерална скупштина УН данас би требало да разматра нацрт резолуције о Сребреници коју је бошњачки дио Мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, а чији су предлагачи Њемачка и Руанда.

14.25 – Вишковић: Живи људи уписани у Поточарима – човјек живи поред свог споменика

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је 87 људи уписани у Меморијалном центру у Поточарима, а воде се као живи по евиденцији ЦИПС-а.

14.22 – Додик: БиХ у највећој политичкој кризи из које неће изаћи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је БиХ доведена у највећу политичку кризу из које неће изаћи.

– Они који највише говоре о БиХ, забили су ексер у њен ковчег. Република Српска ће бранити националне и народне интересе – истакао је Додик након сједнице Владе Српске у Сребреници, којој је присуствовао заједно са српским министрима у Савјету министара.

13.35 – Вучић: Понио сам српску заставу у зграду Уједињених нација; Бранићу је и чувати

13.27 – Брнабић разговарала са Стевандићем и поручила да ће се српски народ држати заједно

13.18 – У току сједница Владе Српске у Сребреници

13.15 – Гарда пантери на Пањику на Мјевици – подигли тробојку

12.50 – Сједница Владе Српске у Сребреници, присуствује Додик

12.45 – Додик: У наредних 30 дана предложићемо споразум о мирном разграничењу

12.00 – Зазвонила звона на православним црквама за спасење српске државе и народа

12.00 – Брнабић: Резолуција ће проузроковати земљотрес у свјетском поретку, срушити УН и „бацити шибицу“ на Балкан

11.55 – Предсједник и премијер Српске са начелником Сребренице

11.50 – Додик: Скрећемо пажњу на историјску неправду учињену српском народу

11.33 – Стевандић: Могу да изгласају резолуцију али не могу да нас учине геноцидним

11.30 – Муфтија београдски: Свједочим да српски народ није геноцидан, моја Србија то не заслужује

11.15 – Вучић: Српски народ не могу да уплаше

11.10 – Званичници Српске положили вијенце на централни спомен-крст на братуначком гробљу

10.30 – Плакати са поруком „Ми нисмо геноцидан народ„; Уочи сједнице Владе у Сребреници, ситуација мирна

У Сребреници су постављени плакати са поруком „Ми нисмо геноцидан народ“.

Ми нисмо геноцидан народ (Фото: РТРС)

Ми нисмо геноцидан народ (Фото: РТРС)

10.00 -У Мркоњић Граду истакнуте заставе: Исказано противљење намјерама за усвајање резолуције о Сребреници

У Мркоњић Граду на свим институцијама и установама, истакнуте су застеве Републике Српске.

9.30 – Мандић: Српски народ уједињен у противљењу усвајању резолуције о Сребреници

Српски народ је, без обзира на то гдје живи, уједињен у противљењу свакој намјери да се у УН изгласа резолуција о његовој наводној геноцидности, поручио је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић.

9.28 – Начелник Сребренице: Атак на Српску, Србију и читав српски народ

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је резолуција о Сребреници атака на Републику Српску, Србију и читав српски народ и да у овом тренутку Срби морају бити јединствени, јер иза свега стоји покушај њиховог уништавања.

8.36 – Тришић Бабић: Сумрак процедура УН, усвајање резолуције имало би озбиљне посљедице

Савјетница предсједника Републике Српске Ана Тришић Бабић рекла је да разматрање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН представља сумрак процедура УН, јер је ријеч о документу који није усаглашен у Предсједништву БиХ.

7.42 – Званичници Српске полажу вијенце на централни спомен-крст на братуначком гробљу
Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић положиће данас вијенце на централни спомен-крст на братуначком гробљу.

Након тога, Додик и Вишковић разговараће са начелником Сребренице Младеном Грујичићем.

У Сребреници ће данас бити одржана сједница Владе Републике Српске, у присуству предсједника Републике Српске, министара из Српске у Савјету министара, као и начелника и градоначелника локалних заједница са подручја Бирча и Подриња.

7.28 – Књегињић: Усвајањем резолуције о Сребреници хоће да укину Републику Српску

Евентуалним усвајањем резолуције о Сребреници ишло би се на то да се укине Република Српска, рекао је замјеник предсједника градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Приједор, Славиша Књегињић.

————————————-

Сједница би требало да почне у 16.00 часова по нашем времену, уз пренос на РТРС.

Резолуцијом је, између осталог, предвиђено да се „11. јул обиљежава као међународни дан сјећања на `геноцид` у Сребреници“.

Њемачка ће имати уводну ријеч на сједници и тражиће подршку за предложену резолуцију о Сребреници на дебати у којој ће учествовати предсједник Србије Александар Вучић.

Иако се, према процедури Генералне скупштине, одлуке доносе консензусом, за који је потребно да све државе буду сагласне око текста нацрта резолуције, о приједлогу резолуције о Сребреници ће се гласати, пошто се Србија, Русија и Кина противе њеном усвајању.

На гласању у Генералној скупштини УН земље немају право вета, а свака од 193 државе чланица има право на један глас.

Иако Црна Гора није међу коспонзорима, најављено је да ће та земља гласати за усвајање резолуције, након што је поднијела амандмане на нацрт резолуције.

Стална мисија Србије при УН је апеловала на коспонзоре резолуције да, у интересу свих, прије свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осјетљивом питању које захтијева консензус.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче документ у којем указује да је, супротно одредбама Анекса четири, nацрт резолуције о Сребреници сачињен и достављен Генералној скупштини УН без учешћа или одобрења Предсједништва БиХ и без икаквог консензуса унутар БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да „резолуција о Сребреници врши моралну и потпуну дисквалификацију над Србима, па чак и нерођене дјеце на овим просторима простора, јер ће се то тако квалификовати“.

– Подмукло је урађено кроз резолуцију да 11. јул буде „међународни дан сјећања на геноцид“, а није, рецимо, дан кад је ослобођен Аушвиц. Зато је Њемачка узела и спонзорисала ту врсту приче – рекао је Додик.

Предсједник Србије је поручио је да ће се на сједници све видјети – „ко су нам пријатељи и ко су нам лажни пријатељи“.

По благослову патријарха Порфирија у подне ће у знак подршке српском народу звонити звона на свим црквама Српске православне цркве, за „спасење српске државе и народа“.

У Уједињеним нацијама јуче је одржан панел „Ми говоримо, јер они не могу – гласови који се чују“, на којем су говорили Срби који су доживјели или су били свједоци злочина у претходним деценијама.