БЛИСКОИСТОЧНИ СУКОБ: ИДФ опколиле Џабалију и Рафу; Јордан захтева међународну истрагу о злочинима у Гази

The Israeli settlement Fasayil Efraim is seen in the background of the site of demolished tents and shacks of Palestinian bedouins on the outskirts of the West Bank town of Duma Thursday, May 9, 2024. Israeli forces demolished on Thursday a cluster of tents and shacks and confiscated a vehicle, that belong to two Palestinian brothers Mohammed and Salama Zawahra, in Duma, Mohammed Zawahra said. (AP Photo/Nasser Nasser)

ТЕЛ АВИВ – Сукоб Израела и Хамаса – 227. дан. ИДФ су током претходног дана извеле нове нападе на избегличке кампове Нусеират и Џабалија, као и град Газу, у којима је погинуло најмање 40 особа. Операције су настављене и у Рафи, у којима су погинула двојица израелских војника. Даље од борби, Јордан захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у палестинској енклави, док је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен у својој дипломатској мисији посетио Саудијску Арабију и Израел, где је са властима разговарао о ситуацији у Појасу Газе.

Израелске снаге (ИДФ) су током претходног дана извеле нападе на избегличке кампове Нусеират и Џабалија, као и град Газу, у којима је погинуло најмање 40 особа, а рањено више десетина цивила.

Такође, ИДФ су наставиле операције у Рафи, на југу Појаса Газе, а у борбама са Хамасом страдала су и двојица израелских војника, док су још четворица повређена.

Даље од борби, јордански шеф дипломатије захтева међународну истрагу о могућим ратним злочинима у палестинској енклави, што је потврђено на састанку са генералним комесаром Агенције УН за палестинске избеглице.

У дипломатској мисији био је и саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен, који је посетио Саудијску Арабију и Израел, где је са властима разговарао о ситуацији у Појасу Газе.

У међувремену, израелски премијер Бењамин Нетанијаху и министар ратног кабинета Бени Ганц далеко су од дипломатских односа у домаћим оквирима, где се жустро препиру око плана за Газу.

Ганц је најпре захтевао од Нетанијахуа да представи свој послератни план за Газу, укључујући и одређивање ко би могао да влада територијом, и упозоравајући да ће његова опозициона странка да се повуче из коалиционе владе ако план не буде консолидован до 8. јуна.

Премијер Израела потом је оптужио свог коалиционог партнера да „ултиматум упућује премијеру, уместо Хамасу“, као и да су Ганцови захтеви „празне речи“ које би у пракси значиле „крај рата“ и „пораз Израела“.

Извор:
РТВ