Фицово стање стабилно – заменик словачког премијера

robert fico

Премијер није више животно угрожен, изјавио је Томаш Тараба

Стање словачког премијера Роберта Фица више није животно угрожено, изјавио је за Би-Би-Си заменик премијера Словачке Томаш Тараба. Раније ове недеље извршен је покушај атентата.

Фицо је упуцан неколико пута у среду док се приближавао маси у граду Хандлова у централној Словачкој. Премијер је хитно превезен у болницу; лекари се од тада боре за његов живот.

Испоставило се да је нападач, који је приведен на лицу места, 71-годишњи левичарски активиста Јурај Цинтула. Он се наводно снажно не слаже са Фицовом одлуком да заустави испоруке оружја Украјини.

Премијер „у овом тренутку није у животној опасности“, изјавио је Тараба у недељу. „На срећу, колико ја знам, операција је прошла добро – и претпостављам да ће на крају преживети“, нагласио је он.

Према речима вицепремијера, Фицо је у нападу „тешко повређен“. „Један метак је погодио стомак, а други је погодио зглоб – одмах је превезен у болницу и потом оперисан“, изјавио је он.

Милан Урбани, заменик начелника болнице у којој се лечи словачки лидер, изјавио је раније у недељу да је одбор лекара одлучио да „пацијент тренутно више није у животној опасности“.

Урбани је описао Фицово стање као „веома озбиљно“, изјавивши да је 59-годишњаку „потребно много времена и мира да се опорави“. Он је, међутим, нагласио да лекари верују да ће се „све развијати у позитивном правцу“.

Раније током дана око стотину људи окупило се испред болнице у Банској Бистрици како би подржали Фица и захвалили лекарима који се брину о њему, саопштила је полиција. Учесници су на митингу донели цвеће, преносе медији.

Фицо, који се вратио на власт прошле године, поларизујућа је личност и у Словачкој и у ЕУ због свог става у вези са сукобом између Русије и Украјине, за који инсистира да се мора решити мирним путем, као и због намере да поправи односе са Москвом.

Многи словачки политичари повезују покушај убиства премијера са „реториком мржње“ и политички набијеном климом у земљи.

Извор:
ВОСТОК