Председник Ирана Раиси и сви путници погинули у паду хеликоптера; Израел одбацује одговорност

raisi

Сви који су били у пратњи иранског председника, укључујући министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана, погинули су у паду хеликоптера

Председник Ирана Ибрахим Раиси погинуо је у паду хеликоптера, саопштила иранска агенција Мехр.

Сви који су били у пратњи иранског председника, укључујући министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана, погинули су у паду хеликоптера, додаје агенција.

У срушеном хеликоптеру с иранским председником Ибрахимом Раисијем нема знакова живота, јавила је претходно јутрос иранска државна телевизија.

Спасилачки тимови стигли су до места несреће у којој је хеликоптер потпуно изгорео, рекао је један неименовани ирански званичник за Ројтерс.

„Хеликоптер председника Раисија је потпуно изгорео нажалост, страхује се да су сви путници мртви“, рекао је званичник након што су тимови за претрагу пронашли олупину хеликоптера.

Државна телевизија претходно је јавила да су тимови за претрагу пронашли место пада хеликоптера са председником Ибрахимом Раисијем и да је председник иранског Црвеног полумесеца изјавио да ситуација није „добра“.

Агенција Анадолија пренла је да је турски дрон који је помагао у потрази идентификовао извор топлоте за који се сумњало да је олупина хеликоптера и поделио координате могућег места несреће са иранским властима.

Хеликоптер у којем су били председник Раиси и министар спољних послова земље Хосеин Амир Абдолахијан срушио се јуче на северозападу Ирана, у региону Верзеган.

 

  • 20. мај 2024 • 10:04

    10:04

    Лукашенко: Раиси ће бити запамћен као мудар политичар

    Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је саучешће Ирану и поручио да ће Ибрахим Раиси у историји остати упамћен као „мудар лидер, који је цео живот посветио служењу иранском народу“.

  • 10:01

    Кина изјавила саучешће поводом погибије Раисија

    Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји изјавио је данас саучешће поводом погибије досадашњег иранског председника Ибрахима Раисија шефа иранске дипломатије Хосеина Амира Абдолахијана, преносе руски медији.

  • 09:41

    Званичник Израела: Нисмо умешани у Раисијеву смрт

    Ројтерс преноси да је израелски званичник рекао да Израел није умешан у пад хеликоптера у којем је погинуо ирански председник Ибрахим Раиси.

    „То нисмо били ми“, рекао је израелски званичник.

    Подсећамо, Иран је у априлу покренуо напад на Израел, као одговор на израелско бомбардовање иранског конзулата у Дамаску, у којем је убијен високи ирански генерал и шест других иранских војних официра.

  • 09:34

    Путин изјавио саучешће: Раиси је био изузетан политичар и пријатељ Русије

    Председник Русије Владимир Путин изјавио је саучешће врховном иранском лидеру ајатолаху Али Хамнеју поводом трагичне погибије досадашњег председника Ирана Ибрахима Раисија, јавља Кремљ.

    „Ибрахим Раиси је био изузетан политичар, чији је цео живот био посвећен служењу отаџбини. С правом је уживао поштовање сународника и имао значајан ауторитет у иностранству. Као прави пријатељ Русије, његов лични допринос развоју добросуседских односа између наших земаља је непроцењив, улагао је највеће напоре како би се они попели на ниво стратешког партнерства. Више пута сам имао прилику да се састанем са Ибрахимом Раисијем, и овај изузетан човек ће ми заувек остати у најсветлијем сећању. Молим вас да породици и пријатељима покојног председника и свима погинулима у овој страшној катастрофи пренесете речи искреног саучешћа и подршке. Њима и целом иранском народу желим менталну снагу у овако тешким, ненадокнадивом губитку“, наводи се у поруци председника Путина.

  • 09:24

    У Ирану одржана ванредна седница највишег руководства

    Хитан састанак шефова правосуђа, парламента и вршиоца дужности председника Ирана одржан је данас због одређивања даљег рада владе те земље након смрти председника Ебрахима Раисија, преноси иранска новинска агенција Тасним.

    На састанку је „истакнуто да је неопходно наставити служити народној влади“.

    Представници парламента и правосуђа поручили су потпредседнику Исламске Републике Мохамеду Мокхберу, који ће, подсетимо, у наредним данима, до следећих избора, вршити функцију председника Ирана, да су у потпуности спремни да заједно са њим раде и извршавају своје задатке.

  • 09:16

    Огласио се Башар Асад

    Сиријски председник Башар ел Асад изразио је саучешће врховном лидеру Ирана поводом смрти председника Ибрахима Раисија и министра спољних послова Ирана.

    Он је изразио саучешће влади и народу Ирана и потврдио солидарност његове земље с Ираном и породицама жртава.

  • 09:12

    Саучешће из Уједињених Арапских Емирата

    Председник Уједињених Арапских Емирата Мухамед бин Зајед ал Нахјан изјавио је да је његова земља уз Иран у овом тешком тренутку и изразио саучешће иранској влади и народу.

  • 09:07

    Застава на иранској амбасади у Москви спуштена на пола копља

    Грађани полажу цвеће испред иранске амбасаде у Москви, а застава на згради амбасаде је спуштена на пола копља.

  • 09:03

    Ајатолах се огласио једном заједничком фотографијом

    Ирански врховни вођа Ајатолах Али Хамнеј дао је почаст погинулом председнику Ебрахиму Раисију.

    У објави на Икс мрежи, врховни вођа објавио је фотографију њега и Раисија с кратком поруком која се односила на имама Резу, осмог имама шиитског ислама и цењену особу у Ирану.

    Раисијеви остаци са места хеликоптерске несреће преносе се у град Табриз.

    Још увек није познато када и где ће Раиси бити покопан.

  • 08:44

    У Пакистану заставе на пола копља, изјаве саучешћа из Ирака и Катара, покрета Хамас и Хутија

    Премијер Пакистана Шахбаз Шариф упутио је саучешће заједно са владом и народом ове земље влади и народу Ирана.

    „Нека душе мученика почивају у небеском миру. Велика иранска нација ће превазићи ову трагедију са уобичајеном храброшћу. Пакистан ће обележити дан жалости и заставе ће се вијорити на пола копља у знак поштовања према председнику Раисију и његовим пратиоцима и у знак солидарности са братским Ираном“, наводи се у поруци саучешћа, а преноси Ројтерс.

    Саучешће је изјавио и премијер Ирака Мохамед Шиа ел Судани.

    „Изражавамо солидарност са братским народом Ирана и званичницима исламске републике у овој болној трагедији“, наводи се у изјави ирачког премијера.

    Емир Катара шеик Тамин бин Хамад ел Тани изразио је саучешће због смрти председника Раисија, шефа дипломатије Абдулахијана и њихових сапутника.

    „Молимо се Богу да им подари своју милост и праштање, а њиховим породицама утеху и стрпљење. Алаху припадамо и њему ћемо се вратити“, написао је катарски емир.

    Изражавајући саучешће због огромног губитка, покрет Хамас навео је да је страдали ирански лидер Раиси подржавао Палестинце и отпор против Израела, уз навођење да су уверени да ће иранске институције превазићи последице овог огромног губитка.

    Вођа револуционарног комитета јеменских Хута, Мохамед Али ел Хути изразио је саучешће влади, народу и породицама мученички погинулих.

    „Иранци ће остати привржени лојалним вођама свог народа, Божјом вољом“, написао је Ел Хути.

     

Извор:
РТ