Шмит тражи војну интервенцију Запада у БиХ: Коришћење батине даје резултате

kristijan smit

Интервју Кристијана Шмира за „Глас Америке“ су пренели сви босанскохерцеговачки медији, али је оригинални текст са њиховог сајта волшебно нестао, ваљда у моменту када су схватили да се у тексту позива на агресију на суверену државу

Коментаришући свој извештај Савету безбедности УН, Кристијан Шмит којег у Републици Српској не признају, јер не постоји адекватна одлука СБ УН о његовом именовању, поручио је да у циљу вршења притисака на Србе може да користи „батину“, а да „међународна заједница мора да буде спремна да делује“.

„Европска унија је навикла да своје аргументе промовише шаргарепом, а не батином. Мој положај ми даје много батина, а мало шаргарепа. Видим да коришћење батине даје резултате, посебно у вршењу притиска на Додика“, рекао нелегитимни Шмит у интервјуу за „Глас Америке“.

Подвукао је и да „Додик не поштује Дејтон, али да покушава да направи паралелну правну структуру у РС која би му дала лаку прилику да се отцепи“.

Шмит се ту, међутим, није зауставио, већ је истакао да је „батина“ „начин да се изборимо са таквим понашањем и да га стабилизујемо“.

„То сам рекао и на седници Савета безбедности, међународна заједница мора да буде спремна да, ако видимо покушај разбијања, не само да се то посматра, већ и да се делује“, рекао је Шмит, индиректно тражећи војну интервенцију Запада у БиХ.

Он је још рекао да „не би покушавао да убеди Европску унију да користи батину“.

„Понекад је користе. Уместо тога, предлажем да све што имамо ставимо у алатну кутију, а затим вадимо из кутије алате у складу са ситуацијом. Дакле, ово је позив на блиску сарадњу на нивоу међународне заједнице“,

Интервју су убрзо пренели сви босанскохерцеговачки медији, али је, са сајта „Гласа Америке“ волшебно нестао, ваљда у моменту када су схватили да  се у тексту позива на агресију на суверену државу.

Извор:
РТ