ПАПА ФРАЊО: Католичка црква не сматра грехом урођену геј-оријентацију

papa franjo

РЕКАО: „АКО ЈЕ НЕКО ГЕЈ, А ДОБАР ЈЕ ЧОВЕК КОЈИ ТРАЖИ БОГА – КО САМ ЈА ДА МУ СУДИМ?“

Проблем није имати такву оријентацију. Ми морамо бити браћа. Проблем је лобирати за такву оријентацију, проблем су лобији похлепних људи, политички лобији, масонски лобији, има пуно лобија. То је највећи проблем, рекао је папа, одговарајући на новинарско питање о „геј лобију“ у Ватикану

ПАПА Франциско је у данашњем обраћању новинарима рекао да припадници геј заједнице не смеју бити жртве осуде и маргинализације.

Одговарајући на питање новинара – како би реаговао кад би сазнао да је неко од свештеника из његовог окружења хомосексуалне орјентације – папа је казао: „Ако је неко геј, а добар је човек који тражи Бога, ко сам ја да му судим?“

„Катехизам Католичке цркве то најбоље објашњава. Он каже да они не смеју бити маргинализовани и да морају бити интегрисани у друштво“, додао је он.

Нагласио је да Римокатоличка црква чин сексуалног односа између хомосексуалаца сматра грехом, али не и нечију урођену сексуалну оријентацију.

Он сматра да је „геј сексуална оријентација сасвим у реду“, али да формирање било каквог лобија, па тако и геј лобија, није нешто што је прихватљиво.

„Проблем није имати такву оријентацију. Ми морамо бити браћа. Проблем је лобирати за такву оријентацију, проблем су лобији похлепних људи, политички лобији, масонски лобији, има пуно лобија. То је највећи проблем“, казао је папа, одговарајући на новинарско питање о „геј лобију“ у Ватикану.

„Видели сте да се доста писало о геј-лобију. Ја још нисам никог видео у Ватикану са документом на којем пише да је геј“, нашалио се папа.

Папина изјава изненадила је јавност, која сматра да би она могла увод у ново раздобље у односу Ватикана према припадницима геј популације.

ФАКТИ.ОРГ