Највећа подршка Србији је увек долазила из Русије и са словенског Истока

rusija_srbija

У бројним политичким расправама, али и у дебатама међу обичним људима, веома често се може чути тврдња да наводно „Русија никада није помогла Србији“, и то вероватно по принципу да сто пута поновљена лаж постаје истина.

Међутим, актуелни председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић, у својој јучерашњој изјави је на сажет и аргументован начин демантовао поменуту мантру која се употребљава сваки пут када треба релативизовати или сасвим омаловажити значај источне подршке Србији у остварењу њених виталних интереса кроз историју, али и у савременом тренутку.

Подсетимо, Јеремић је на свечаном обележавању годишњице покрштавања руског народа констатовао да су током читаве историје највећу подршку Србији давали управо источни Словени, без чије би подршке била неуспешна њена борба за очување територијалног интегритета. Он је казао да без политичке и војне помоћи источних Словена, а то се пре свега односи на руску помоћ, не би успели српски ратови за ослобођење од Отоманског царства у 19. веку, нити би тада била обновљена српска независност без њихове дипломатске подршке, а такође је устврдио да би без источне помоћи било неуспешно и српско ослобођење у Првом и Другом светском рату.

А да се не ради само о подршци која се временски везује једино за прошлост и протекле векове, потврдили су и председник Србије, као и Патријарх српски, боравећи управо на тај страни света. Наиме, председник Томислав Николић је учествујући на прослави поводом крштења Русије на главној свечаности у Кијеву, након разговора са руским председником Владимиром Путином о свим питањима везаним за односе Русије и Србије, саопштио да је још једном добио пуну подршку званичне Москве. Штавише, Николић је изјавио да је очигледно да је руска страна заинтересована да Србија буде успешна, пошто је Русија огромни партнер Србије. А истог је мишљења и Патријарх српски Иринеј, који је при крају своје вишенедељне посете Русији, Белорусији и Украјини дао оцену да српски народ и Србија и у данашње време осећају подршку Русије по питању Косова, те се заложио за још јачу и чвршћу везу, и то не само у духовном, него и у политичком смислу.

Па ипак, и поред тако јасног и аргументованог објашњења да је Србији увек у кључним моментима историје долазила одлучујућа подршка са Истока, односно пресудна помоћ из Русије, нема сумње да ће и даље у полемичком жару у јавности моћи да се чује увек исто питање – „А када је Русија помогла Србији?“. Међутим, уместо низа сваковрсних невештих одговора, можда би најједноставније било цитирати Генералног секретара Уједињених нација, који је рекао – током читаве историје, а и сада.

Другим речима, словенски Исток и Русија су увек пружали кључну подршку Србији – од времена ослобађања од турске доминације, па до Првог и Другог светског рата. А као што можемо да видимо, ни данас се ништа није променило у подршци која Србији долази одатле, с обзиром да је и сам председник Николић након прекјучерашњег сусрета са лидерима Русије и Украјине, изјавио оно што због чињеничног стања не може да изјави нигде другде, а поготово не на Западу, а рекао је дословно следеће: „Било је задовољство разговарати са председницима држава које нису признале независност Косова.“

Ратко Паић / Глас Русије