САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НП Отаџбина ЛОГО

Иако је до почетка пописа становништва у јужној српској покрајини остало не више од два дана званична власт у Београду о овом битном питању по опстанак Срба ћути. Нема став или о њему не жели да се изјасни. Председнику Србије који се свакодневно оглашава по многим, често и небитним стварима, сада као да је маца појела језик. Ово тим пре што је сепаратистичка власт у Приштини изјавила да свако од Срба ко се не одазове попису сносиће више од 2000 евра казну.

Срби са Косова и Метохије подсећају да иако је у БиХ прошло више од 30 година од рата Бошњаци се не одазивају на попис становништва. Разлог који наводе је тај да је велики број њих током ратних збивања мигрирао а нису се вратили. У јужној српској покрајини Косову и Метохији стање је још драстичније. Више од 250 хиљада Срба и осталих неалбанаца напустило је ове просторе. Нажалост исељавање и даље траје.

У таквој ситуацији званичан Београд мора да дâ упутство Србима шта да раде. Јер по многима одазивање попису било би неетички, неморално, нехумано. У принципу се своди да се протера три четвртине становништва са једног простора а онда лицемерно вршити попис становништва да би се утврдило колико још становништва треба протерати.

Разлог због чега званична власт у Београду ћути је прихватање Француско-немачког предлога. У тачки два овог предлога стоји да Србија прихвата суверенитет, територијални интегритет и независност Косова и Метохије. Стога Александар Вучић не жели да се меша у унутрашње ствари самопроглашене републике Косово. Слично се поступа и по тачки четири Француско-немачког предлога у којој стоји да Србија неће ометати улаз самопроглашене републике Косово у разне међународне институције и организације. Између званичног устава Републике Србије и Француско-немачког плана односно боље рећи плана две Немачке очито је да председник Србије предност даје Француско-немачком предлогу. Као резултат тога имамо пријем самопроглашене републике Косова у Савет Европе где на негодовање Александра Вучића његов пријатељ амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил каже – па Београд се са тим сложио прихватајући Француско-немачки предлог.

На несрећу Срба, како наопако или боље рећи издајнички политику Александар Вучић према Косову и Метохији води добро је да су на том простору Срби још живи. Мада не сви.

Како радили тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица
03.04.2024. године

                                                                                                                           Српски национални форум
Народни покрет Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“