ЕКСКЛУЗИВНО – ОПАСАН ПЛАН: Шта пише у Резолуцији која је припремљена за генералну скупштину Уједињених нација 27. априла

un-generalna-skupstina

РЕЗОЛУЦИЈА о Сребреници, чије усвајање бошњачки део мисије Босне и Херцеговине на челу са амбасадором Златком Лагумџијом уз помоћ Запада, жели да прогура у Скупштини Уједињених нација 27. априла, предвиђа да 11. јул постане „међународни дан сећања на геноцид“, осуђује „негирање геноцида“, и захтева да се кроз образовни систем на овај начин говори о злочину – сазнају „Новости“.

У тексту у који смо имали увид, за који међу чланицама УН превасходно Немачка лобира, тражи се од свих земаља да развијају програме о Сребреници и осуда свих који „величају лица која су осуђена за ратне злочине против човечности и геноцид у Сребреници“. Такође, инсистира се и на оснивању програма за информисање под називом „Геноцид у Сребреници и Уједињене нације“.

Уочи тридесет година од злочина у Сребреници, што треба да буде обележено јула 2025, опет се на Србију врши притисак с намером да се донесе резолуција на међународном нивоу, да се дискредитује Република Српска и прогласи „геноцидном творевином“, демонтира Дејтонски споразум…

Председник Александар Вучић недавно је упозорио да ће одмах после Резолуције изаћи са иницијативом за укидање Републике Српске, на основу става да политичке творевине засноване на геноциду не могу да постоје, а тражиће и ратну одштету и кола ће опет да се сломе на Србији:

– Када је недавно упућена иницијатива да се на дневни ред стави 25. годишњица НАТО бомбардовања СР Југославије, двојица западних амбасадора су рекла да се не треба враћати 25 година уназад. А, сада нас враћају 29. И то ће бити уобичајено, нормално. Имамо велики број Бошњака који живе у Србији. Све најгоре мислим о ужасном злочину који се догодио у Сребреници.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да припрема нове резолуције о Сребреници представља велику претњу за Србију, Српску и српски народ, као и да бошњачки део мисије при УН ради самовољно на овом документу.

– Скандалозна је чињеница да амбасадор БиХ при УН Лагумџија то ради мимо одлуке Председништва БиХ и Министарства спољних послова у Савету министара и без договора са српским представницима. Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио геноцид, нити је постојала намера уништења Бошњака. У Сребреници су почињена два злочина – и над Србима и над муслиманима – рекао је Линта. – Муслиманске снаге на челу са Насером Орићем су од 1992. до 1995. године извршиле бруталне и масовне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима и опљачкале, запалиле и уништиле велики број српских села и засеока у средњем Подрињу.

Амбасадор Лагумџија је још крајем прошле године, на обележавању 75 година од доношења Конвенције о геноциду, имао припремни говор.

– Користим сваку прилику да нас подсетим да је крајње време да пресуде за геноцид преместимо из судница у учионице. Кључне речи су превенција, истина, правда и образовање и најважније су у текућој борби против порицања, некажњивости и незнања, што је усмерено на спречавање геноцида – рекао је.

Грајф: Срби нису имали план уништења другог народа
НЕ слажући се са бројкама да је 1995. страдало више од 8.000 људи, РС јЕ ангажовала израелског историчара Гидеона Грајфа да спроведе међународну истрагу о броју жртава у сребреничкој регији. Извештај из 2021. показао је да није било више од 3.714 страдалих.
– У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и установили су тај број. Он треба да буде записан у историји, ни мање, ни више. Наравно, свака смрт је трагедија, ужасна, тога смо свесни, али број жртава је такође битан. Дали смо оквир дефиниције, не ради се о геноциду, и то ћу поновити стотину хиљада пута, а број жртава је око 3.700 – рекао је Грајф после представљања података.
Он појаснио значење појма „геноцид“, наводећи да је то термин који је историчар јеврејско-пољског порекла Рафаел Лемкин увео 1945, а односи се „на намеру једне групе да потпуно уништи други народ“:
– Срби никада нису имали такав план, ни у Сребреници, нити на било ком другом месту.

Најоштрија полемика о Резолуцији о Сребреници, коју је тада поднела Велика Британија, вођена је 2015. године у Савету безбедности. У тексту се на више места помињала реч „геноцид“, да се мора прихватити ова квалификација што би директно имплицирало да су Срби геноцидни, као и да је страдало 8.000 муслимана. Међутим, после два дана покушаја усаглашавања текста, није дошло до промена у документу, па је тадашњи амбасадор Русије Виталиј Чуркин уложио вето и захваљујући руском „њет“ резолуција је оборена. Он је објаснио да документ не доприноси помирењу, већ да само може да донесе нове тензије. Од тада није било подношења декларација о Сребреници у „светској кући“, али су усвајане у Европском парламенту, као и у црногорском и у законодавном дому лажне државе Косово.

У Трибуналу у Хагу вођени су процеси због злочина у Сребреници. Између осталих и против генерала Ратка Младића који је осуђен на доживотни затвор. У пресудама се наводи да је било „геноцида на простору Сребренице“.

За усвајање резолуција у парламенту „куће света“ потребна је проста већина. Оне немају снагу као када их усвоји СБ УН, али имају политичку и моралну тежину.

КЉУЧНЕ ТАЧКЕ

  • Да се 11. јул одреди као Међународни дан промишљања и сећања на геноцид у Сребреници
  • Да се 11. јул обележава у свим државама сваке године
  • Без резерве се осуђује свако негирање геноцида у Сребреници
  • Позивају се државе чланице да очувају утврђене чињенице кроз своје образовне системе развијањем одговарајућих програма
  • Осуђује се безрезервно деловање које глорификује лица која су осуђена за ратне злочине против човечности и геноцид у Сребреници
  • Наглашава се важност окончања процеса проналажења и идентификовања преосталих жртава геноцида у Сребреници и обезбеђења достојанствене сахране
  • Тражи се од генералног секретара да оснује програм за информисање под називом „Геноцид у Сребреници и УН“

Извор:
НОВОСТИ