Александар Дугин о ИСИС-у: Корисни идиот у рукама САД

aleksasndar-dugin

Такозвана Исламска држава Хорасан (ИСИС-К) је авганистански огранак Исламске државе (ИСИС), а према званичницима Сједињених Америчких Држава, терористички напад у Москви извели су припадници управо ове организације, која делује углавном у Авганистану, пише руски геополитичар и мислилац Александар Дугин за сајт “Катехон”.

Иначе, ова група је добро позната у САД. Међутим, геополитичари и стручњаци за борбу против тероризма одавно су приметили да “Исламска држава Хорасан” и уопште ИСИС предузимају терористичке нападе искључиво против оних који се који се, директно или индиректно, супротстављају хегемонистичкој политици САД.

У Авганистану, они се противе талибанима и одговорни су за терористичке нападе великих размера против власти у Кабулу.

У Ирану је “Исламска држава Хорасан” преузела одговорност за експлозије на гробљу у знак сећања на херојског генерала Сулејманија, команданта елитне јединице Кудс Иранске револуционарне гарде, кога су убили Американци. Иранске обавештајне службе сматрају да се иза “Исламске државе Хорасан” скривају Мосад и ЦИА.

У Сирији се ИСИС супротставља Асаду, још једном огорченом непријатељу САД и Запада, и пријатељу Русије.

У Ираку се “Исламска држава” супротставља шиитској влади, хришћанима и суфијима.

У Пакистану њихове мреже делују против оних снага које настоје да ојачају суверенитет државе, доприносећи ескалацији напетости на границама са Ираном и Авганистаном.

У Турској се ИСИС противи Ердогану, до те мере да је он присиљен да одступа од западне агенде и инсистира на независности Турске. У Турској је ИСИС преузео одговорност за многе терористичке нападе.

У Јемену, ИСИС се бори против Хута, главних непријатеља САД у региону.

ИСИС покушава и да покрене фронт у Синђангу против Кине, која је главни економски конкурент САД.

Такође, ИСИС преузима одговорност за дестабилизацију Индије у време док она постаје суверени и независни геополитички пол, а ИСИС предузма терористичке нападе против индијских власти.

ИСИС у Африци и земљама Магреба се увек показује као верни савезник Запада. ИСИС напада антихегемонистичке групе и политичке покрете у Либији, Алжиру, Западној Сахари, Малију, Чаду, Судану, Сомалији…

Али, ИСИС нема ништа против Израела, који у овом тренутку спроводи брутални геноцид против Палестинаца у Гази.

Русија у овом тренутку није претерано активна ни на Блиском истоку ни у централној Азији, где се налазе ћелије “Исламске државе Хорасан”.

У централној Азији ова организација има своје мреже, али оне нису спремне за борбу. Њихови представници налазе се и на Северном Кавказу, и међу легалним и илегалним мигрантима у разним градовима Русије. У овом тренутку, у општем геополитичком контексту, ИСИС нема разлога да нападне Русију.

Али терористички режим у Кијеву и Колективни запад, кога брине то што његова моћ слаби, имају велику корист од терористичких напада у Москви и Русији у целини. То се дешава управо сада, када је Путин тријумфовао на изборима, и у ситуацији потпуне мобилизације државе и целолупног руског друштва.

Закључке, примећује Дугин, можете извући и сами.

Извор:
ИСКРА